Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Dietetycy nie mają żadnych wątpliwości. Wytypowali najzdrowsze smarowidło do chleba

Dietetycy nie mają żadnych wątpliwości. Wytypowali najzdrowsze smarowidło do chleba

Masło orzechowe zdrowe
canva/edenexposed

Zdrowa dieta wcale nie musi być pełna wyrzeczeń, a stosowanie masła do kanapek niekoniecznie będzie niekorzystną dla nas praktyką. Sprawdziliśmy, co na temat dodatków do pieczywa mają do powiedzenia eksperci do spraw żywienia. Ich słowa mogą was zaskoczyć.

Kontrowersje wokół obecności masła w diecie

Wielu smakoszy nie wyobraża sobie swojej diety bez masła. Mimo wielu sygnałów od dietetyków potrawy wciąż są na nim smażone, a kanapki z margaryną nadal uchodzą za niezdrowe.

O tym, że roślinny tłuszcz utwardzony ma mniejszy negatywny wpływ na nasze zdrowie, już wcześniej pisaliśmy. Podpowiadaliśmy wtedy, by chleb raczej smarować warzywnymi pastami niż masłem.

Ostatnio dowiedziałam się, że zdaniem specjalistów istnieje sytuacja, w której masło śmiało można włączyć do jadłospisu. Będziecie zaskoczeni, kiedy i dlaczego.

Dieta a masło.jpg
cava/ajafoto
Kładę mandarynki na patelni i zalewam ciastem. Ten deser będzie hitem na świątecznym stole

Dieta bogata w masło może być zdrowa

Początkowo czytając artykuł, miałam wrażenie, że dietetycy zaczęli sami sobie przeczyć. W dalszej części tekstu dowiedziałam się jednak, że masłem, o którym wspominali, była popularna pasta z orzechów ziemnych.

Produkt ten przez wielu uznawany jest za tuczący. Choć już 15 g tego smakołyku dostarcza niemal 100 kcal, według ekspertów ten fakt nie powinien nas skłaniać nas do rezygnacji z jego spożywania. Dlaczego? Bo korzyści z włączenia go do jadłospisu jest bardzo dużo.

Jedną z nich jest spora zawartość białka. W podanej porcji wyrobu oprócz solidnego ładunku energetycznego znajdziemy go bowiem aż 4 g. To świetna informacja dla wegan i wegetarian. A to nie koniec zalet tego przysmaku.

Masło orzechowe w profilaktyce chorób serca

Zbyt wysoki poziom tzw. złego cholesterolu może prowadzić m.in. do rozwoju miażdżycy. Z tego względu często ograniczamy tłuszcze. Jednak czasami, zamiast wyeliminować żywność przetworzoną, obfitującą w tłuszcze trans, z jadłospisu usuwamy smakołyki takie jak masło orzechowe.

Tymczasem jak dowiedli badacze, spożycie pasty z arachidów jest dobrym pomysłem. Dość tłusty produkt — w 15 g wyrobu tłuszcze stanowią ponad połowę — obfituje nie w cholesterol, a w dobroczynne fitosterole i jednonienasycone kwasy tłuszczowe.

Odpowiadają one m.in. za obniżanie ciśnienia krwi i redukcję poziomu cholesterolu LDL. Demonizowany przez wielu produkt okazuje się więc całkiem zdrowy.

Dietetyczka Mays Al-Ali, cytowana przez portal express.co.uk, radzi, by włączyć do swojego codziennego jadłospisu aż 30 g masła orzechowego. Przekonuje, że może ono znacznie poprawić stan naszego zdrowia. Mamy kilka pomysłów jak ułatwić wam to zadanie.

Jak włączyć masło orzechowe do diety?

Najprostszą opcją jest zjedzenie smakołyku z chlebem. Warto postawić na domowy wyrób, bo gotowce czasami zawierają sztuczne dodatki i kosztują krocie. Sama dodaję jeszcze 1-2 łyżeczki dżemu owocowego, by było smaczniej.

Na naszej stronie znajdziecie też przepis na chlebek bananowy, który bardzo dobrze pasuje do masła orzechowego. Warto o nie wzbogacać także słodkie owsianki

masło orzechowe w diecie.jpg
canva/atlasstudio

Źródło: zywienie.abczdrowie