Co można zrobić z resztek po rosole? Strzelczyk zdradził swój patent. Prawdziwa uczta za grosze
Zostało Ci mięso i warzywa z rosołu? Tomasz Strzelczyk zdradził świetny patent na wykorzystanie resztki wywaru i innych składników. Przygotowana potrawka z kurczaka i marchewki z dodatkiem szparagów z puszki jest propozycją na sycący obiad dla całej rodziny.
Tomasz Strzelczyk z prostych produktów potrafi ugotować rewelacyjne potrawy. Ostatnio podzielił się przepisem na obiad z resztek po rosole z dodatkiem szparagów z puszki. Przyrządzone danie podane z ugotowanym ryżem jest pożywne i pełne smaku.
Na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARUCHA na YouTube znajdziemy wiele ciekawych przepisów i inspiracji kulinarnych, między innymi na dania główne i słodkie desery. To właśnie z tego kanału pochodzą zdjęcia i przepis na obiad z resztek po rosole wykorzystane w tym artykule.
Danie z kurczaka i warzyw po rosole posmakuje całej rodzinie. Tomasz Strzelczyk gęsty sos przygotowuje na bazie wywaru i wody ze szparagów. Dodaje również warzywa, śmietanę, odrobinę mąki i całość doprawia gałką muszkatołową, pieprzem mielonym i natką pietruszki.
Potrawka z kurczaka, marchewki i szparagów według przepisu Tomasza Strzelczyka
Składniki:
-
kurczak z rosołu
-
marchewki z rosołu
-
szklanka mrożonej marchewki z groszkiem
-
ok. szklanka rosołu
-
puszka szparagów
-
cebula
-
1,5 łyżki mąki pszennej
-
łyżka masła
-
2- 3 łyżki kwaśnej śmietany
-
szczypta gałki muszkatołowej
-
sól, pieprz
-
natka pietruszki
-
ryż do podania
Jak przyrządzić obiad z resztek po rosole?
Mięso obierz i pokrój na mniejsze kawałki, posiekaj cebulę. Marchewkę pokrój w kostkę. Cebulę zeszklij na maśle, następnie dodaj mąkę, wymieszaj i smaż przez chwilę. Na patelnię wlewaj stopniowo rosół, stale mieszając, żeby rozbić grudki. Ugotuj ryż.
Na patelnię wlej sok z puszki szparagów i mieszaj, żeby powstał gęsty sos i zabiel śmietaną. Sos dopraw gałką muszkatołową i pieprzem. Na patelnię dodaj mrożony groszek z marchewką i gotuj do miękkości.
Dodaj szparagi z puszki, ugotowaną marchewkę z rosołu i pokrojone mięso z kurczaka. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj około 5 minut, dopraw do smaku solą i oprósz solidnie posiekaną natką pietruszki. Potrawę podaj z ugotowanym ryżem, smacznego.
Poznaj kilka sposobów na wykorzystanie mięsa i warzyw z rosołu . Z resztek przygotujesz również rewelacyjny pasztet , będzie o wiele smaczniejszy od kupnego produktu i wędlin.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Czego użyć do mielonych zamiast bułki tartej? Sięgnij po 1 uwielbiane warzywo
-
Boski sernik bez pieczenia z 4 składników. Do złudzenia przypomina kultowe ciasteczka