Co zrobić z mięsem i warzywami z rosołu? Sześć sposobów, szczególnie dobre są pierogi
Sekretem doskonałego rosołu jest mięso i warzywa. Niestety wiele osób po ugotowaniu wywaru wyrzuca te produkty, a możemy przygotować z nich przecież pożywny obiad na drugi dzień. Szczególnie smaczne są pierogi z aromatycznym farszem.
Rosół jest zupą, którą zwykle gotujemy na niedzielny obiad, a także podczas świąt i ważnych uroczystości. Rosół ugotowany na sporej ilości drobiu, wołowiny i warzyw smakuje rewelacyjnie i zawsze błyskawicznie znika z talerzy.
Do rosołu dodajmy również przyprawy, jak liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk. Po ugotowaniu wywaru zwykle zastanawiamy się, co zrobić z mięsem i warzywami, które zostały. Niestety często produkty te trafiają do kosza, a możemy zrobić z nich posiłki na następne dni.
Z mięsa i warzyw po rosole przygotujemy wiele pysznych dań, nie tylko na obiad. Zrobimy również pastę mięsną, która będzie idealna na kanapki. Sam wywar możemy zamrozić i wykorzystać jako zdrową kostkę rosołową, możemy również dodać do sosów i zup.
Sześć sposobów na wykorzystanie mięsa i warzyw z rosołu
Pierogi z farszem mięsno- warzywnym
Pierogi z farszem z mięsa i warzyw z rosołu są naprawdę bardzo szybkie w przygotowaniu. Wystarczy przepuścić składniki przez maszynkę, podlać delikatnie rosołem i mamy pyszny farsz. Pierogi z farszem z mięsa i warzyw z rosołu podajmy z cebulką zeszkloną na maśle.
Pasztet
Zarówno kurczak, jak i wołowina z rosołu będą doskonałą bazą do pieczonego pasztetu. W daniu nie może zabraknąć oczywiście warzyw rosołowych, jak gotowanej marchewki, selera, korzenia pietruszki.
Kotlety warzywne
Z ugotowanych warzyw z rosołu możemy przygotować również pyszne kotlety wegetariańskie. Do zmielonych warzyw dodajmy np. posiekaną natkę pietruszki, prażone pestki dyni, jajko, tarty ser żółty.
Pasta mięsna
Mięso z rosołu jest bardzo aromatyczne i delikatne. Zmielmy je dwukrotnie w maszynce, doprawmy przyprawami i włóżmy do małych słoików. Pasta będzie smakować wybornie z kromką świeżego chleba i ogórkiem kiszonym.
Krokiety z mięsem w rosołu
Zmielone mięso z rosołu, które doprawimy i podlejemy delikatnie wywarem, będzie świetnym farszem do domowych krokietów. Krokiety koniecznie podajmy z barszczem czerwonym, a wszyscy będą zachwyceni.
Sałatka z mięsa i warzyw
Sałatka z mięsa i warzyw z rosołu jest bardzo pożywna, ale i mało kaloryczna. Gotowane w wywarze produkty są lekkie i bardzo aromatyczne. Do sałatki dodajmy również ulubioną sałatę, cebulę czerwoną, oliwki i polejmy np. sosem winegret.
Co zrobić z rosołu, który został z poprzedniego dnia?
Sam wywar również możemy wykorzystać w kuchni na drugi dzień. Rosół będzie doskonałą bazą do zup, np. do zupy pomidorowej z dodatkiem maślanki, a także do zup kremów, np. zupy z pomidorów i soczewicy.
Rosół będzie również idealny do przygotowania aromatycznych sosów oraz do podlania duszonego mięsa, które chcemy podać na drugie danie. Rosołem możemy podlać także gołąbki przed pieczeniem w naczyniu żaroodpornym.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Kurczak rodem z KFC. Domowa wersja jest tańsza, smaczniejsza i bardziej chrupiąca
Niebywały patent na kolorowe kluski śląskie. Szokujący efekt jest zasługą 1 produktu
Pieczona brukselka, która zachwyca chrupkością i lekką słodyczą. Prosty i szybki przepis
Źródło: handerek.com.pl