Smakosze.pl
Co zrobić z mięsem i warzywami z rosołu? Sześć sposobów, szczególnie dobre są pierogi

canva/gbh007

Co zrobić z mięsem i warzywami z rosołu? Sześć sposobów, szczególnie dobre są pierogi

4 Lipca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Sekretem doskonałego rosołu jest mięso i warzywa. Niestety wiele osób po ugotowaniu wywaru wyrzuca te produkty, a możemy przygotować z nich przecież pożywny obiad na drugi dzień. Szczególnie smaczne są pierogi z aromatycznym farszem.

Rosół jest zupą, którą zwykle gotujemy na niedzielny obiad, a także podczas świąt i ważnych uroczystości. Rosół ugotowany na sporej ilości drobiu, wołowiny i warzyw smakuje rewelacyjnie i zawsze błyskawicznie znika z talerzy.

Magda Gessler, zupa ogórkowa

Najlepsza zupa ogórkowa według Magdy Gessler. Przepis mistrzów

CZYTAJ DALEJ

Do rosołu dodajmy również przyprawy, jak liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk. Po ugotowaniu wywaru zwykle zastanawiamy się, co zrobić z mięsem i warzywami, które zostały. Niestety często produkty te trafiają do kosza, a możemy zrobić z nich posiłki na następne dni.

Z mięsa i warzyw po rosole przygotujemy wiele pysznych dań, nie tylko na obiad. Zrobimy również pastę mięsną, która będzie idealna na kanapki. Sam wywar możemy zamrozić i wykorzystać jako zdrową kostkę rosołową, możemy również dodać do sosów i zup.

Sześć sposobów na wykorzystanie mięsa i warzyw z rosołu

Pierogi z farszem mięsno- warzywnym

Pierogi z farszem z mięsa i warzyw z rosołu są naprawdę bardzo szybkie w przygotowaniu. Wystarczy przepuścić składniki przez maszynkę, podlać delikatnie rosołem i mamy pyszny farsz. Pierogi z farszem z mięsa i warzyw z rosołu podajmy z cebulką zeszkloną na maśle.

Pasztet

Zarówno kurczak, jak i wołowina z rosołu będą doskonałą bazą do pieczonego pasztetu. W daniu nie może zabraknąć oczywiście warzyw rosołowych, jak gotowanej marchewki, selera, korzenia pietruszki.

Kotlety warzywne

Z ugotowanych warzyw z rosołu możemy przygotować również pyszne kotlety wegetariańskie. Do zmielonych warzyw dodajmy np. posiekaną natkę pietruszki, prażone pestki dyni, jajko, tarty ser żółty.

Pasta mięsna

Mięso z rosołu jest bardzo aromatyczne i delikatne. Zmielmy je dwukrotnie w maszynce, doprawmy przyprawami i włóżmy do małych słoików. Pasta będzie smakować wybornie z kromką świeżego chleba i ogórkiem kiszonym.

Krokiety z mięsem w rosołu

Zmielone mięso z rosołu, które doprawimy i podlejemy delikatnie wywarem, będzie świetnym farszem do domowych krokietów. Krokiety koniecznie podajmy z barszczem czerwonym, a wszyscy będą zachwyceni.

Sałatka z mięsa i warzyw

Sałatka z mięsa i warzyw z rosołu jest bardzo pożywna, ale i mało kaloryczna. Gotowane w wywarze produkty są lekkie i bardzo aromatyczne. Do sałatki dodajmy również ulubioną sałatę, cebulę czerwoną, oliwki i polejmy np. sosem winegret.

Co zrobić z rosołu, który został z poprzedniego dnia?

Sam wywar również możemy wykorzystać w kuchni na drugi dzień. Rosół będzie doskonałą bazą do zup, np. do zupy pomidorowej z dodatkiem maślanki, a także do zup kremów, np. zupy z pomidorów i soczewicy.

Rosół będzie również idealny do przygotowania aromatycznych sosów oraz do podlania duszonego mięsa, które chcemy podać na drugie danie. Rosołem możemy podlać także gołąbki przed pieczeniem w naczyniu żaroodpornym.

Mięso i warzywa rosołowe

canva/margouillatphotos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: handerek.com.pl



Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

ogórki kiszone

Porady

Nie wylewaj wody po ogórkach kiszonych. Dodaj ją do kaszy, efekty przejdą najśmielsze oczekiwania

Czytaj więcej >
kasza jaglana

Porady

Jak gotować kaszę jaglaną, by nie była gorzka? Prosty zabieg robi różnicę

Czytaj więcej >
jajka

Porady

Gdzie latem przechowywać jajka? Jak rozpoznać, że są nieświeże?

Czytaj więcej >
Orzechy włoskie - usuwanie skórki jest proste

Porady

Wrzuć orzechy włoskie na kilka minut do wrzątku. Efekt zachwyci niemal natychmiast.

Czytaj więcej >
Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów

Porady

Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów. Stary patent dziadka do dziś nie ma sobie równych

Czytaj więcej >
Jak wyciągnąć pestkę z brzoskwini?

Porady

Jak wyciągnąć pestkę z brzoskwini? 1 patent bije na głowę wszystkie inne

Czytaj więcej >