Smakosze.pl Porady Co zrobić, aby bułka tarta nie odklejała się od kotleta? Garść porad
canva/Piotr Wytrazek

Co zrobić, aby bułka tarta nie odklejała się od kotleta? Garść porad

1 kwietnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Wiecie, co zrobić, aby bułka tarta nie odklejała się od kotleta? Zdradzimy wam garść sprawdzonych porad, dzięki którym już nigdy nie doświadczycie tego problemu. Dobrym rozwiązaniem jest na przykład użycie prostego pomocnika, który z pewnością każdy z was ma w kuchni. Musicie się z nim zaprzyjaźnić.

Kotlety schabowe z pewnością przyrządzacie często i od wielu lat. Jednak mimo to czasami nie wychodzą takie, jakbyście chcieli. Jednym z większych problemów jest odpadająca panierka. Bez niej schabowe nie wyglądają ani nie smakują, jak należy. Podpowiemy więc wam, co jest tego przyczyną i jak uniknąć tego błędu.

Co zrobić, aby bułka tarta nie odklejała się od kotletów?

By panierka nie odpadała od kotletów, mięso musi być dobrze osuszone. Dlatego, jeśli np. płuczecie plastry schabu, to potem dokładnie osuszcie je papierowym ręcznikiem.

By z kolei tarta bułka dobrze trzymała się kotleta, ważne jest, aby najpierw dokładnie pokryć go mąką. Pomoże wam w tym torebka strunowa. Wsypcie do niej trochę mąki, włóżcie kotleta, zamknijcie torebkę i poruszajcie torebką tak, by mąka dokładnie oblepiła powierzchnię mięsa. Dzięki temu mąka też nie pobrudzi kuchni i nie będzie się marnować.

Wtedy będziecie mogli zanurzyć kotlet w rozkłóconym jajku, a potem w tartej bułce. Jajko możecie rozmieszać z łyżką gęstej śmietany. Dzięki temu płyn będzie gęściejszy i lepiej przywrze do niego tarta bułka.

Udane kotlety schabowe, to też ich odpowiednie smażenie. Najlepiej smażyć ja na sporej ilości dobrze rozgrzanego smalcu lub oleju. Jeśli temperatura będzie za niska, panierka zacznie przywierać do patelni. Za wysoka temperatura spowoduje zaś przypalenie panierki.

Na co jeszcze zwrócić uwagę przygotowując schabowe?

Mięso na kotlety schabowe należy pokroić w niezbyt grube plastry, a potem równomiernie je rozbić kuchennym młotkiem. Rozbijamy je z dwóch stron, tak, by włókna mięsa były dobrze rozbite.

Niektórzy doradzają, by przed rozbiciem mięsa, oprószyć je solą i pieprzem. Dzięki temu przyprawy zostaną głęboko wtłoczone w kotlety.

Torebka strunowa lub inna przeznaczona do kontaktu z żywnością dobrze też sprawdzi się przy rozbijaniu kotletów. Warto w nią włożyć mięso po to, by nie porozrywało się w czasie rozbijania, a także by nic się nie pobrudziło.

Po usmażeniu kotlety dobrze jest osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Będą mniej kaloryczne i lżejsze dla żołądka.

Na naszej stronie znajdziecie przepis na schabowe marynowane w musztardzie i ketchupie . Dowiecie się także, jak przygotować doskonałą panierkę bez jajka .

schabowy
schabowy

Źródło zdjęcia: canva/gbh007

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: waniliowysmoczek.blogspot

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy