Co zrobić, aby bułka tarta nie odklejała się od kotleta? Garść porad
Wiecie, co zrobić, aby bułka tarta nie odklejała się od kotleta? Zdradzimy wam garść sprawdzonych porad, dzięki którym już nigdy nie doświadczycie tego problemu. Dobrym rozwiązaniem jest na przykład użycie prostego pomocnika, który z pewnością każdy z was ma w kuchni. Musicie się z nim zaprzyjaźnić.
Kotlety schabowe z pewnością przyrządzacie często i od wielu lat. Jednak mimo to czasami nie wychodzą takie, jakbyście chcieli. Jednym z większych problemów jest odpadająca panierka. Bez niej schabowe nie wyglądają ani nie smakują, jak należy. Podpowiemy więc wam, co jest tego przyczyną i jak uniknąć tego błędu.
Co zrobić, aby bułka tarta nie odklejała się od kotletów?
By panierka nie odpadała od kotletów, mięso musi być dobrze osuszone. Dlatego, jeśli np. płuczecie plastry schabu, to potem dokładnie osuszcie je papierowym ręcznikiem.
By z kolei tarta bułka dobrze trzymała się kotleta, ważne jest, aby najpierw dokładnie pokryć go mąką. Pomoże wam w tym torebka strunowa. Wsypcie do niej trochę mąki, włóżcie kotleta, zamknijcie torebkę i poruszajcie torebką tak, by mąka dokładnie oblepiła powierzchnię mięsa. Dzięki temu mąka też nie pobrudzi kuchni i nie będzie się marnować.
Wtedy będziecie mogli zanurzyć kotlet w rozkłóconym jajku, a potem w tartej bułce. Jajko możecie rozmieszać z łyżką gęstej śmietany. Dzięki temu płyn będzie gęściejszy i lepiej przywrze do niego tarta bułka.
Udane kotlety schabowe, to też ich odpowiednie smażenie. Najlepiej smażyć ja na sporej ilości dobrze rozgrzanego smalcu lub oleju. Jeśli temperatura będzie za niska, panierka zacznie przywierać do patelni. Za wysoka temperatura spowoduje zaś przypalenie panierki.
Na co jeszcze zwrócić uwagę przygotowując schabowe?
Mięso na kotlety schabowe należy pokroić w niezbyt grube plastry, a potem równomiernie je rozbić kuchennym młotkiem. Rozbijamy je z dwóch stron, tak, by włókna mięsa były dobrze rozbite.
Niektórzy doradzają, by przed rozbiciem mięsa, oprószyć je solą i pieprzem. Dzięki temu przyprawy zostaną głęboko wtłoczone w kotlety.
Torebka strunowa lub inna przeznaczona do kontaktu z żywnością dobrze też sprawdzi się przy rozbijaniu kotletów. Warto w nią włożyć mięso po to, by nie porozrywało się w czasie rozbijania, a także by nic się nie pobrudziło.
Po usmażeniu kotlety dobrze jest osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Będą mniej kaloryczne i lżejsze dla żołądka.
Na naszej stronie znajdziecie przepis na schabowe marynowane w musztardzie i ketchupie . Dowiecie się także, jak przygotować doskonałą panierkę bez jajka .
Źródło zdjęcia: canva/gbh007
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Co zrobić, żeby panierka nie odpadała od kotletów schabowych? Zdradzamy najlepsze patenty
-
Ekspresowe ciasteczka maślane z 4 składników. O wiele lepsze od sklepowych
-
Kiedy należy wysiać rzeżuchę przed Wielkanocą? Znamy konkretną datę
Źródło: waniliowysmoczek.blogspot