Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-11-05T130644.802

canva/Eduardo1961

Co zrobić, gdy ość stanie w gardle?

13 Listopada 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Co należy zrobić, gdy ość stanie w gardle? Niestety, jedzenie ryb może skończyć się niebezpiecznym urazem spowodowanym właśnie przez ości? Aby uniknąć nieprzyjemnych konsekwencji, należy dokładnie wiedzieć jak się zachować w tego typu sytuacji.

"Sezon na ości" wbrew pozorom nie kończy się wraz z końcem sezonu wakacyjnego, gdy chętnie sięgamy po ryby. Laryngolodzy z roku na rok coraz mocniej biją na alarm, aby po prostu zwracać szczególną uwagę na to, jak przyrządzamy i spożywamy ryby. Bez naszej uważności i ostrożności rodzinna kolacja lub obiad ze znajomymi może skończyć się nieprzyjemnym wypadkiem. Jeśli tak się stanie, to warto mieć świadomość, jak poprawnie należy na niego zareagować.

Czosnek

Dlaczego warto jeść czosnek na czczo?

CZYTAJ DALEJ

Co zrobić, gdy ość stanie w gardle?

Po pierwsze zachowaj spokój. Nie jest to przyjemna sytuacja, ale z pewnością dodatkowe nerwy jej nie pomogą. Kiedy wiesz jak się zachować w danej sytuacji, z pewnością będzie ona dla Ciebie nieco lżejsza.

Laryngolodzy radzą, aby w przypadku połknięcia ości najlepiej z pomocą drugiej osoby usunąć ją z przełyku. Należy zaświecić latarką wgłąb przełyku i za pomocą pęsety spróbować usunąć zalegającą w gardle ość. Jeśli ten sposób zawiedzie, należy natychmiast skorzystać z pomocy laryngologa lub udać się na pogotowie.

Pamiętaj, aby przenigdy nie zajadać ości chlebem. Ten sposób może spowodować wiele przykrych konsekwencji. Aby uniknąć tego typu "niespodzianek" starajmy się z uważnością przygotowywać posiłki lub po prostu uprzedzić naszych gości, aby jedząc ryby (które mogą zawierać ości), zachowali szczególną ostrożność.

Na naszej stronie znajdziecie wiele interesujących treści ze świata kulinariów. Ostatnio pisaliśmy m.in. jak mrozić pierogi oraz podawaliśmy przepis na wyborny keks.

Jak pozbyć się włókien kurczaka?

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel se

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

jajko na miękko

Porady

Co zrobić, aby jajka na miękko wyszły idealnie? Zdradzamy patent szefów kuchni

Czytaj więcej >

Porady

Jak przechowywać arbuza? Większość z nas popełnia poważny błąd

Czytaj więcej >
Jak najlepiej przechowywać ser żółty?

Porady

Jak najlepiej przechowywać ser żółty? Garść skutecznych porad

Czytaj więcej >
tatar

Porady

Co zrobić, aby tatar nie ciemniał? Wystarczy wlać do niego 1 popularny produkt

Czytaj więcej >
moczenie mięsa w mleku

Porady

Czy moczenie mięsa w mleku ma sens? Eksperci nie mają złudzeń, lepiej tak nie rób

Czytaj więcej >
Jak zrobić idealne ogórki małosolne?

Porady

Jak zrobić idealne ogórki małosolne? Unikaj kilku najczęstszych błędów

Czytaj więcej >