Smakosze.pl Porady Co zrobić z olejem po smażeniu kotletów czy pączków?
canva/ New Africa studio

Co zrobić z olejem po smażeniu kotletów czy pączków?

4 stycznia 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Smażysz pączki, placki lub kotlety na obiad? Przenigdy nie wylewaj zużytego oleju do zlewu lub kanalizacji. Możesz uszkodzić lub zapchać rury, a z pewnością przyczynisz się do zanieczyszczenia środowiska. Zużyty olej zawsze więc utylizuj w odpowiedni sposób.

Wiele osób zastanawia się, co zrobić ze zużytym olejem. Olej, na którym smażyłaś już mięso, pączki i inne dania nie nadaje się do ponownego smażenia. Nigdy więc nie pozostawiaj go do następnego użycia. Olej musisz zutylizować, jednak nie wylewaj go do kanalizacji, czy zlewu.

Co zrobić z olejem pozostałym po smażeniu? Olej wlej do szklanej butelki lub słoika. Zakręć i wyrzuć do kosza na odpady zmieszane. To najlepszy sposób na pozbycie się zużytego produktu. Olej nie zanieczyści wtedy wody, a zostanie zutylizowany.

Co zrobić z olejem po smażeniu?

Nigdy nie wylewaj zużytego oleju do zlewu lub kanalizacji. Wrzący olej może uszkodzić rury, a w połączeniu z resztkami jedzenia je zapchać. Jest również nieekologiczny. Zużyty olej najlepiej przelej do szklanej butelki lub słoika. Zakręć i wyrzuć do pojemnika na odpady zmieszane.

W ten sposób unikniesz uszkodzenia rur i nie zanieczyścisz środowiska odpadami kuchennymi. To najlepszy sposób na pozbycie się zużytego oleju po smażeniu kotletów, faworków, czy pączków.

Nie każdy olej nadaje się do smażenia

Do smażenia wykorzystaj olej o wysokiej temperaturze dymienia, czyli olej rzepakowy lub rafinowaną oliwę z oliwek. Takie właściwości ma również masło klarowane i smalec. Tłuszcze te nie uwalniają szkodliwych substancji pod wpływem wysokiej temperatury.

Zrezygnuj ze smażenia potraw na oleju lnianym, oleju z orzechów, pestek dyni i innych, które przeznaczone są wyłącznie do sałatek i sosów na zimno. Tłuszcze te dosłownie palą się pod wpływem wysokiej temperatury, uwalniając substancje rakotwórcze.

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia? Dowiedz się również, jak przechowywać tłuszcze i oleje.

co zrobić z olejem po smażeniu
canva/ben-bryant

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy