Smakosze.pl Porady Co zrobić, żeby panierka nie odpadała od kotletów schabowych?
canva/gbh007

Co zrobić, żeby panierka nie odpadała od kotletów schabowych?

29 stycznia 2022

Panierka od schabowych znowu odpadła? Koniecznie sprawdźcie, czy nie popełniliście któregoś z podstawowych błędów. Przyrządzenie tych kotletów wcale nie jest tak prostą czynnością, jak mogłoby się wydawać. Na szczęście są triki, które pomogą wam uzyskać panierkę idealną. Należy również wystrzegać się błędów. Jednym z nich jest panierowanie kotletów na długo przed rozpoczęciem smażenia.

Przyczyną odpadania panieru jest nadmierna wilgoć. Bułka tarta doskonale wchłania płyny. Wciągnie więc zarówno wodę, która pozostanie na kotlecie po umyciu mięsa, jak i tę zawartą w marynacie. O tym, że mięsa lepiej jest nie myć , już wspominaliśmy. Jak jednak uchronić je przed zgromadzeniem wilgoci z innych źródeł?

Panierka od schabowych nigdy nie odpadnie

Jednym z lepszych sposobów zapobiegania takim sytuacjom jest obtoczenie kotletów w mieszance mąki pszennej i ziemniaczanej (w stosunku 1:1). Nadmiar wilgoci zostanie usunięty i panierka bez problemu przyklei się do mięsa.

Bardzo ważny jest także moment panierowania. Jeżeli przygotowujemy kotlety na długo przed planowanym smażeniem, bułka tarta zmagazynuje wilgoć z powietrza. Mięso obtaczajmy zawsze tuż przed obróbką termiczna, a osiągniemy pożądany efekt.

Z podobnych przyczyn nie jest zalecane zamrażanie kotletów schabowych . Wszystkie potrawy przechowywane w zamrażalniku nabierają nieco wilgoci. Z tak przechowywanych schabowych panierka na pewno się odklei.

O czym jeszcze należy pamiętać?

Smażenie kotletów zawsze powinno odbywać się na rozgrzanym oleju. Najlepszy do tego celu jest rzepakowy , który dobrze znosi wysokie temperatury. Jeśli panierowane mięso położymy na chłodną patelnię, przywrze.

Dopilnujmy też, by schabowe w odpowiednim momencie trafiły na tłuszcz. Włożenie każdego kawałka obniża temperaturę oleju. Warto więc dodać go nieco więcej i układać kotlety stopniowo.

Schabowy na talerzu z dodatkami
Najlepszy schabowy to taki, z którego panierka nie odpada

Źródło zdjęcia: canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: haps

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy