Coco au Miel. Mini babeczki kokosowe z miodem
pixabay.com

Coco au Miel. Mini babeczki kokosowe z miodem

Oto prosty przepis na pochodzące z Francji mini babeczki kokosowe Coco au Miel. Kilka składników i słodka przekąska do kawy gotowa!

Nie wszyscy co prawda przepadają za smakiem orzecha kokosowego, ale ci, którzy chętnie sięgają po batoniki Bounty czy inne kokosowe słodkości, na pewno zasmakują w mini babeczkach kokosowych z miodem.

Mini babeczki kokosowe z miodem: składniki

  • 310 ml mleka
  • 1 łyżeczka miodu
  • 230 g wiórków kokosowych
  • 125 g cukru
  • 70 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • Potrzebne:
  • forma do muffinek
  • papilotki

Mini babeczki kokosowe z miodem: przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza.

W niewielkim rondlu mieszamy mleko i miód, podgrzewamy do momentu zagotowania i ściągamy z ognia.

W osobnej misce mieszamy wiórki kokosowe, cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Powoli wlewamy gorące mleko i mieszamy dokładnie.

Po chwili dodajemy dobrze roztrzepane jajka i mieszamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

Napełniamy papilotki umieszczone w formie do muffinek. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy na złoty kolor przez 25 minut.

Mini babeczki kokosowe z miodem: porady

Dla delikatnego smaku wanilii w minibabeczkch kokosowych z miodem można część cukru zwykłego wymienić na cukier waniliowy.

Porcję ciasta na jedną papilotkę można podzielić na połowę i do środka dodać niewielką ilość dżemu o kwaskowatym smaku, np. porzeczkowego. Przełamie to słodycz wypieku.

Po upieczeniu można polać je także polewą czekoladową. Pasować będzie zarówno polewa mleczna, jak i deserowa.

Następny artykuł