Coco au Miel. Mini babeczki kokosowe z miodem
Nie wszyscy co prawda przepadają za smakiem orzecha kokosowego, ale ci, którzy chętnie sięgają po batoniki Bounty czy inne kokosowe słodkości, na pewno zasmakują w mini babeczkach kokosowych z miodem.
Mini babeczki kokosowe z miodem: składniki
310 ml mleka
1 łyżeczka miodu
230 g wiórków kokosowych
125 g cukru
70 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
Potrzebne:
forma do muffinek
papilotki
Mini babeczki kokosowe z miodem: przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza.
W niewielkim rondlu mieszamy mleko i miód, podgrzewamy do momentu zagotowania i ściągamy z ognia.
W osobnej misce mieszamy wiórki kokosowe, cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Powoli wlewamy gorące mleko i mieszamy dokładnie.
Po chwili dodajemy dobrze roztrzepane jajka i mieszamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Napełniamy papilotki umieszczone w formie do muffinek. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy na złoty kolor przez 25 minut.
Mini babeczki kokosowe z miodem: porady
Dla delikatnego smaku wanilii w minibabeczkch kokosowych z miodem można część cukru zwykłego wymienić na cukier waniliowy.
Porcję ciasta na jedną papilotkę można podzielić na połowę i do środka dodać niewielką ilość dżemu o kwaskowatym smaku, np. porzeczkowego. Przełamie to słodycz wypieku.
Po upieczeniu można polać je także polewą czekoladową. Pasować będzie zarówno polewa mleczna, jak i deserowa.