Smakosze.pl Przepisy Cudowna szarlotka Ewy Wachowicz. Niezwykła dzięki 1 składnikowi
TRICOLORS/East News, canva/Angelika Heine

Cudowna szarlotka Ewy Wachowicz. Niezwykła dzięki 1 składnikowi

4 listopada 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Ewa Wachowicz przygotowuje szarlotkę inaczej niż wszyscy. Do ciasta dodaje nie kwaśną śmietanę, a jogurt naturalny, dzięki któremu kruche ciasto jest delikatniejsze. Wachowicz do szarlotki przygotowuje również lekką piankę z białek. Całość doskonale łączy się z jabłkami i dosłownie rozpływa się w ustach.

Kruche ciasto na szarlotkę i inne wypieki przygotowujemy głównie z mąki, zimnego masła, cukru i żółtek. Niektórzy do ciasta dodają całe jajka, inni kwaśną śmietanę. Ewa Wachowicz natomiast szarlotkę przygotowuje z dodatkiem gęstego jogurtu naturalnego. To sekret doskonałego ciasta kruchego.

Wyrobione ciasto należy podzielić na dwie części i wstawić do lodówki na pół godziny. Ciasto kruche na szarlotkę musi być dobrze schłodzone, w przeciwnym wypadku po upieczeniu będzie twarde. Podczas wyrabiania ciasta ważny jest również czas. Nie należy zbyt długo łączyć wszystkich składników.

Szarlotka z przesmażonymi jabłkami, pianką z białek i kruszonką smakuje rewelacyjnie. Jabłka w połączeniu z cynamonem i cukrem waniliowym zyskują niepowtarzalny aromat. Przysłowiową wisienką na torcie jest delikatna piana z białek oraz słodka kruszonka. Tak przygotowana szarlotka posmakuje wszystkim domownikom.

Szarlotka według przepisu Ewy Wachowicz zachwyci każdego łasucha

Składniki na ciasto (tortownica o średnicy ok. 23 cm):

  • 400 g mąki pszennej

  • 4 żółtka

  • 100 g drobnego cukru do wypieków

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • 200 g schłodzonego masła

  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

Składniki na puszystą piankę:

  • 4 białka

  • szczypta soli

  • 2,5 łyżki drobnego cukru

Dodatkowo:

  • 1,5 kg jabłek

  • mielony cynamon

  • opakowanie cukru waniliowego

Jak zrobić przepyszną szarlotkę z pianką i kruszonką?

Przygotuj ciasto: do większej miski wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia, żółtka, cukier, jogurt i masło. Wszystkie składniki wyrabiaj, aż się połączą.

Ciasto podziel na dwie części - większa część będzie spodem do szarlotki, mniejszą zostaw na kruszonkę. Kule z ciasta owiń folią aluminiową i wstaw do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotuj nadzienie.

Jabłka obierz i pokrój w kostkę, następnie przesmaż je na większej patelni z cynamonem i cukrem waniliowym, odstaw. Większą część ciasta rozwałkuj i wyłóż nią dno i boki tortownicy, ponakłuwaj widelcem. Następnie wyłóż jabłka, nie dociskając ich do spodu.

Przygotuj piankę: białka ubij na sztywno z solą, następnie dodaj cukier i miksuj na najwyższych obrotach przez kilka minut. Piankę rozłóż równomiernie na jabłkach. Ciasto na kruszonkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach i posyp nim pianę z białek.

Tortownicę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C , piecz 40 minut. Następnie tortownicę przykryj folią aluminiową i dopiekaj kolejne 20 minut. Wypróbuj również szarlotkę z bezą oraz szarlotkę waniliową , każdy deser smakuje rewelacyjnie.

szarlotka
canva/rudisill

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy