Smakosze.pl Przepisy Cudowny, domowy smalczyk - idealny na przekąskę
Pexels / PhotoMIX Ltd.

Cudowny, domowy smalczyk - idealny na przekąskę

17 sierpnia 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Przysmaki takie jak kiełbasa, kiszone ogórki i swojski chleb są klasykami naszej rodzimej kuchni. Z pewnością można do nich zaliczyć również wyborny smalec. Przygotowanie kultowego smarowidła jest banalnie proste. Wystarczy sięgnąć po niezawodny przepis.

Nie da się ukryć, że smalec jest jednym z kulinarnych szlagierów, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Okazuje się, że bez najmniejszych problemów przygotujemy go w domowym zaciszu. Efekt powala na łopatki.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kultowy smalec własnej roboty

Smalec uchodzi za wyjątkowy specjał polskiej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy mogliby go zajadać praktycznie nieustannie. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na bezmięsną odsłonę smalcu .

Dziś sięgniemy po recepturę na tradycyjny smalec, który zachwyci swoimi walorami nawet najbardziej wybrednych wielbicieli swojskich smaków . Wykorzystamy w nim kiełbasę i słoninę. Jakie produkty będą nam potrzebne?

  • 300 g słoniny

  • 100 g kiełbasy

  • 4 cebule

  • 7 ząbków czosnku

  • 5 g majeranku

  • sól

  • pieprz

Prosty przepis na smalec

Na początku słoninę kroimy w kostkę. Powinna mieć ona wymiary około centymetra. Mięsiwo umieszczamy w garnku i podgrzewamy na niewielkim ogniu . Najlepiej, jeśli naczynie będzie miało grube dno.

Kiełbasę obieramy ze skórki. Ją również kroimy w drobną kostkę. Podobnie postępujemy z cebulą . Oba składniki dodajemy do wytopionej słoniny. Kiedy skwarki będą rumiane, całość wzbogacamy o przyprawy.

Mieszankę zdejmujemy z ognia, gdy cebula dostatecznie zmięknie. Smalec odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy już stężeje, możemy zaserwować go razem z pajdami chleba. Warto wykorzystać niezawodny przepis na domowe pieczywo .

Smalec
Smalec

Canva / dabjola

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Doradca smaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy