Cudowny makowiec od Anny Lewandowskiej. Jedz bez wyrzutów sumienia
Święta są okazją, by skosztować tradycyjnych wypieków. A gdyby tak nieco urozmaicić ich przyrządzanie i sięgnąć po receptury odświeżające klasykę? Makowiec od Anny Lewandowskiej przygotujecie szybko i sprawnie. Nie wymaga on zawijania, nie trzeba odstawiać ciasta do wyrastania. Nadal jednak będzie smacznie. Spróbujcie koniecznie.
Zdradzaliśmy już świąteczne przepisy na piernik i ciasteczka od Anny Lewandowskiej. Tym razem prezentujemy wam jej sposób na pyszny makowiec. Celebrytka dodaje do masy makowej jabłek, co czyni ja niezwykle wilgotną i delikatną. Dajcie się skusić temu deserowi.
Przepis na makowiec z czekoladą Anny Lewandowskiej
Składniki:
150 g cukru kokosowego
150 g masła klarowanego
1 i ½ szklanki napoju roślinnego np. owsianego
6 jaj
400 g jabłek
250 g mielonego maku
3 łyżki mąki kukurydzianej
3 łyżki mąki gryczanej
2 garście rodzynek sułtańskich
4 łyżki syropu z agawy
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta cynamonu
szczypta soli
Do dekoracji:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 garść płatków migdałów
Przygotowanie:
Mak sparzamy i płuczemy pod bieżącą wodą. Gotujemy go w napoju roślinnym przez 30 minut. Odstawiamy do przestudzenia, a następnie mielimy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Białka oddzielamy żółtek, a następnie ubijamy pianę ze szczyptą soli. Masło mieszamy z cukrem kokosowym i żółtkami. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Mieszamy je z masą makową, sparzonymi rodzynkami i syropem z agawy.
Następnie dodajemy mąki, cynamon, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie łączymy — także z pianą i utartymi żółtkami. Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
Pieczemy przez około 40 minut. Wystudzone ciasto polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i posypujemy migdałami. Podajemy do czarnej kawy.
Źródło zdjęcia: canva/zi3000
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: hpba