Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Cudowny makowiec od Anny Lewandowskiej. Jedz bez wyrzutów sumienia

Cudowny makowiec od Anny Lewandowskiej. Jedz bez wyrzutów sumienia

Makowiec Anny Lewandowskiej
canva/repinanatoly; TRICOLORS/East News

Święta są okazją, by skosztować tradycyjnych wypieków. A gdyby tak nieco urozmaicić ich przyrządzanie i sięgnąć po receptury odświeżające klasykę? Makowiec od Anny Lewandowskiej przygotujecie szybko i sprawnie. Nie wymaga on zawijania, nie trzeba odstawiać ciasta do wyrastania. Nadal jednak będzie smacznie. Spróbujcie koniecznie.

Zdradzaliśmy już świąteczne przepisy na piernik i ciasteczka od Anny Lewandowskiej. Tym razem prezentujemy wam jej sposób na pyszny makowiec. Celebrytka dodaje do masy makowej jabłek, co czyni ja niezwykle wilgotną i delikatną. Dajcie się skusić temu deserowi.

Przepis na makowiec z czekoladą Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • 150 g cukru kokosowego

  • 150 g masła klarowanego

  • 1 i ½ szklanki napoju roślinnego np. owsianego

  • 6 jaj

  • 400 g jabłek

  • 250 g mielonego maku

  • 3 łyżki mąki kukurydzianej

  • 3 łyżki mąki gryczanej

  • 2 garście rodzynek sułtańskich

  • 4 łyżki syropu z agawy

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • szczypta cynamonu

  • szczypta soli

Do dekoracji:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

  • 1 garść płatków migdałów

Przygotowanie:

Mak sparzamy i płuczemy pod bieżącą wodą. Gotujemy go w napoju roślinnym przez 30 minut. Odstawiamy do przestudzenia, a następnie mielimy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Białka oddzielamy żółtek, a następnie ubijamy pianę ze szczyptą soli. Masło mieszamy z cukrem kokosowym i żółtkami. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Mieszamy je z masą makową, sparzonymi rodzynkami i syropem z agawy.

Następnie dodajemy mąki, cynamon, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie łączymy — także z pianą i utartymi żółtkami. Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.

Pieczemy przez około 40 minut. Wystudzone ciasto polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i posypujemy migdałami. Podajemy do czarnej kawy.

Makowiec nie musi być zawijany
Makowiec nie musi być zawijany

Źródło zdjęcia: canva/zi3000

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: hpba

Zapraszamy na nasz Instagram