Cukinia faszerowana wegetariańska - pyszna propozycja obiadowa
Cukinia faszerowana cieszy się ogromną popularnością. Pieczona z farszem warzywnym pod serową chmurką smakuje rewelacyjnie i sprawi, że danie szybko zniknie z talerzy. Sprawdź, jak przygotować zdrowy i lekki obiad, czyli cukinię faszerowaną wegetariańską.
Cukinia jest warzywem, które doskonale nadaje do zapiekania z ulubionym farszem. Niezwykle smaczną propozycją jest cukinia faszerowana pomidorami, papryką, oliwkami. Oliwa z oliwek, aromatyczny czosnek, zioła i mozzarella sprawią, że przeniesiesz się w niesamowitą, kulinarną podróż do słonecznej Italii.
Do przygotowania cukinii faszerowanej wybieraj wyłącznie warzywa młode i duże , aby zmieściło się w nich dużo farszu. D o sosu najlepiej sprawdzą się słodkie pomidory, mogą być malinowe. Aby łatwiej zdjąć z nich skórkę, przed krojeniem zalej je wrzącą wodą. Po kilku minutach skórka pęknie i bez trudu się jej pozbędziesz.
Cukinię możesz przygotować również w mięsnej wersji. Sprawdź, jak przygotować cukinię faszerowaną kurczakiem i parmezanem , czyli doskonały, lekki obiad na jesień.
Przepis na cukinię faszerowaną wegetariańską
Składniki na 4 porcje:
-
2 średnie cukinie
-
3 duże pomidory
-
garść czarnych oliwek
-
mała, czerwona papryka
-
pół kulki mozzarelli
-
3 ząbki czosnku
-
1/4 łyżeczki rozmarynu
-
1/4 łyżeczki oregano
-
sól, pieprz
-
oliwa z oliwek
Jak przygotować cukinię faszerowaną wegetariańską?
Cukinię umyj, osusz, przekrój wzdłuż i wydrąż łyżeczką środek. Oprósz solą, pieprzem, skrop oliwą.
Przygotuj farsz: posiekany drobno czosnek podsmaż z oliwą, aż ładnie się zarumieni. Dodaj paprykę i smaż przez 5 minut, następnie dodaj obrane ze skórki i pokrojone pomidory, oliwki, rozmaryn, oregano sól, pieprz i gotuj na wolnym ogniu, aż sok się zredukuje .
Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Do naczynia żaroodpornego włóż cukinie, połóż na nich gotowy farsz i pokruszoną mozzarellę. Całość skrop oliwą i piecz 20 minut.
Smacznego.