Cukinia faszerowana kurczakiem - lekki i efektowny obiad na jesień
Masz ochotę na zdrowy, lekki i sycący obiad? Cukinia faszerowana kurczakiem jest doskonałym pomysłem na szybkie i pyszne danie. Doskonale doprawiony farsz w towarzystwie pomidorów, ziół i zapieczonego parmezanu idealnie wręcz komponuje się z chrupiącą cukinią. Sprawdź, jak przygotować cukinię faszerowaną kurczakiem.
Warzywa takie jak cukinia, papryka, bakłażan, doskonale nadają się do faszerowania i pieczenia w piekarniku. Ich miękki środek i twarda skórka sprawiają, że możesz przygotować farsz warzywny, mięsny, na bazie kaszy, ryżu, sera. Opcji jest naprawdę wiele i każde danie zawsze wychodzi doskonale.
Cukinię faszerowaną kurczakiem możesz przygotować na szybki obiad, lekką kolację, spotkanie ze znajomymi. Potrawa jest pełnowartościowym, zbilansowanym posiłkiem, ale nie jest kaloryczna. Jedna porcja cukinii z farszem to około 370 kcal, możesz ją więc spokojnie przygotować będąc na diecie.
Jeśli szukasz pomysłu na wegetariańską wersję pieczonej cukinii - tu znajdziesz szybki przepis na cukinię faszerowaną serem feta.
Przepis na cukinię faszerowaną kurczakiem
Składniki na 4 porcje
400 g filetów z piersi kurczaka
4 cukinie
150 g parmezanu
puszka pomidorów drobno krojonych
duża, czerwona cebula
po pół łyżeczki suszonej bazylii i oregano
1/3 łyżeczki ostrej papryki mielonej
sól, pieprz
oliwa z oliwek
Jak przygotować cukinię faszerowaną kurczakiem?
Piersi z kurczaka umyj, oczyść i pokrój na drobne kawałki. Cebulę posiekaj i zeszklij na oliwie z oliwek, dodaj kurczaka, dopraw solą, pieprzem, ostrą papryką i smaż przez kilka minut. Następnie dodaj pomidory, bazylię, oregano i duś na wolnym ogniu do odparowania nadmiaru sosu. Odstaw do przestygnięcia.
Cukinie umyj, przekrój wzdłuż i wydrąż środek, oprósz solą, pieprzem, skrop oliwą. Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Blachę wyłóż pergaminem do pieczenia, ułóż cukinie wydrążoną częścią do góry, włóż farsz, posyp serem, skrop oliwą. Wstaw do piekarnika na 25 minut. Podaj na ciepło.
Smacznego.