Cukinia w octowej zalewie z zaskakującym dodatkiem. Doskonała do słoików na zimę
Zamierzacie robić przetwory z cukinii? Polecamy cukinię w zalewie octowej z dodatkiem aromatycznej przyprawy curry. Mało wyraziste w smaku warzywo nabierze aromatu orientalnej przyprawy, a także czosnku i gorczycy i stanie się świetnym dodatkiem do wielu dań.
Do przygotowania cukinii w zalewie wykorzystajmy świeżą cukinię, jest soczysta i ma delikatną skórkę. Jeśli mamy jednak stare warzywo, obierzmy je przed krojeniem. Do każdego słoika dodajmy również korzeń chrzanu, czosnek i ziarna gorczycy, dzięki którym cukinia będzie wyraźna w smaku i bardzo aromatyczna.
Pamiętajmy, aby dokładnie umyć i sparzyć słoiki i zakrętki. To bardzo ważny etap przygotowań wszystkich przetworów na zimę, również cukinii w zalewie. Jeśli słoiki nie będą sterylnie czyste, przetwory się zepsują i pojawi się na nich pleśń.
Kolejnym etapem jest pasteryzacja, dzięki której cukinia w zalewie będzie smaczna i świeża aż do następnego sezonu. Wykorzystamy ją jako pyszną przekąskę lub dodatek do dań obiadowych. Cukinia z dodatkiem przyprawy curry posmakuje każdemu miłośnikowi domowych przetworów.
Cukinia w octowej zalewie z dodatkiem curry
Składniki:
-
2 średnie cukinie
-
po 2 ząbku czosnku na słoik
-
po kawałku chrzanu na słoik
-
po pół łyżeczki ziaren gorczycy na słoik
Składniki na zalewę:
-
1,5 wody
-
3 łyżeczki curry
-
1,5 łyżki soli kamiennej
-
1,5 szklanki cukru
-
1,5 szklanki octu 10%
Jak zrobić cukinię w zalewie octowej z curry?
Cukinię umyj, osusz, pokrój w plastry. Do umytych i wyparzonych słoików włóż ząbki czosnku, chrzan i gorczycę, następnie powkładaj kawałki cukinii.
Przygotuj zalewę: wodę zagotuj z cukrem, solą i octem. Do gorącej zalewy wsyp przyprawę curry, wymieszaj i wlej do słoików.
Słoiki zakręć i pasteryzuj do góry dnem przez 10 minut, następnie odstaw, żeby ostygły. Zimne słoiki przenieś do spiżarni.
Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszne przetwory- tu poznasz przepis na paprykę konserwową z miodem . Przygotuj również marynowaną dynię w occie , smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Aromatyczne kotlety schabowe. Błyskawicznie znikają z talerzy
-
Jak zrobić puszysty mus kawowy? 1 czynność ma ogromne znaczenie
-
Babcia Kazia zdradza, jak zrobić doskonałe knedle ze śliwkami. Sekret tkwi w proporcjach
Źródło: swojskiejedzonko