Prosty sposób na marynowaną dynię w occie - jesienny skarb
Dynia marynowana to doskonały dodatek do wielu dań i świetna wytrawna przekąska. Przygotowana według poniższego przepisu zasmakuje każdemu wielbicielowi warzyw z octu. Podkręć smak niedzielnego obiadu i odkryj dynię na nowo.
Niewiele jest bardziej uniwersalnych warzyw niż dynia. To warzywo, które w Waszej kuchni zagościć może pod wieloma postaciami m.in. w ciastach, gulaszach czy zupach. Często jednak stanowi jedynie dodatek, ukryta pośród innych składników dania.
Warto skusić się na niebagatelne połączenie słodkiego dyniowego smaku z cierpkością octu. Dzięki takiej oprawie dynia będzie cieszyć Cię swoim kolorem przez cały rok. Marynowana w occie dynia wyśmienicie sprawdzi się w sałatkach czy makaronach oraz do świeżego chleba z chrupiącą skórką.
Poznaj przepis na jesienny skarb — marynowaną dynię
Potrzebujesz:
2 kg dyni
1,2 l wody
200 ml octu 10%
16 szt. goździków
5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczki soli
Dynię dokładnie myjemy, usuwamy z niej skórkę jeśli to konieczne. Warzywo dzielimy na mniejsze części, usuwamy z nich miąższ i kroimy w kostkę. Zwróćmy uwagę, by nie była ona zbyt drobna — nie chcemy, by dynia rozgotowała się w trakcie blanszowania.
Wodę zagotowujemy w dużym garnku z dodatkiem soli. Wkładamy do niej pokrojoną dynię, doprowadzamy do wrzenia i wyjmujemy łyżką cedzakową. Tak przygotowane pomarańczowe sześciany przekładamy do wyparzonych słoików.
Robimy zalewę octową. Do wody dodajemy cukier, ocet, ziele angielskie oraz goździki. Gorące kawałki dyni zalewamy gotującą się miksturą. Następnie zakręcamy słoiki i ustawiamy je do góry dnem do ostygnięcia. Przetwory możemy dodatkowo poddać pasteryzacji, ale nie jest to konieczne.
Jeśli przy gotowaniu udało ci się część dyni rozgotować — nie szkodzi. Zrób z niej kopytka. Możesz też wykorzystać ją do przyrządzenia pysznej pasty kanapkowej. Jeśli do marynowania wybrałeś odmianę hokkaido, dodana skórka spowoduje, że będzie ona bardziej gęsta i łatwiej rozsmaruje się na kromce.
Źródło: canva/arfo, Maren Wischnewski
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: mojegotowanie