Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Uwielbiana papryka konserwowa z miodem. Hit do słoików na zimę
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 23.08.2022 18:09

Uwielbiana papryka konserwowa z miodem. Hit do słoików na zimę

Uwielbiana papryka konserwowa z miodem. Hit do słoików na zimę
canva/ddsign_stock

Papryka konserwowa z dodatkiem miodu to absolutny hit zimowych przetworów. Papryka jest doskonale doprawiona, a miód nadaje jej delikatnej słodyczy. Papryka w słoiku smakuje rewelacyjnie z grzankami, zimną płytą i jako dodatek do mięsnych dań.

Miód nadaje przetworom wspaniałego smaku, jednak nie jest on jedynym składnikiem potrzebnym do przygotowania papryki konserwowej. Na każdy słoik potrzebujesz dodatkowo dwóch ząbków czosnku, liścia laurowego i łyżeczki ziaren gorczycy.

Pamiętaj, żeby przed przygotowywaniem papryki konserwowej dokładnie umyć, a następnie sparzyć słoiki i wieczka. Pojemniki muszą być sterylnie czyste, w przeciwnym razie na przetworach pojawi się pleśń lub sfermentują i nie będą nadawać się do jedzenia.

Bardzo ważny jest również proces pasteryzacji. Paprykę konserwową pasteryzuj przez 15 minut w dużym garnku. Słoiki muszą być ustawione do góry dnem, dzięki czemu wieczka o wiele lepiej będą przylegać do słoików, a do przetworów nie dostanie się ani wilgoć, ani powietrze, które również przyczyniają się do psucia.

Papryka konserwowa z miodem, totalny hit przetworów na zimę

Składniki:

  • 1 kg papryki czerwonej

  • 1 kg papryki żółtej

  • po 2 ząbki czosnku na słoik

  • po liściu laurowym na słoik

  • po łyżeczce ziaren gorczycy na słoik

  • po łyżce oleju na słoik

Składniki na zalewę:

  • 1 l wody

  • szklanka octu 10%

  • 5 łyżek miodu

  • 3/4 szklanki cukru

  • łyżka soli

Jak zrobić paprykę konserwową w miodzie? Jest pyszną przekąską i dodatkiem do zimnej płyty

Paprykę dokładnie umyj, osusz, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do umytych, wyparzonych słoików. Do każdego słoika włóż również czosnek, liście laurowe, gorczycę, olej. Przygotuj zalewę: wodę zagotuj z octem, cukrem, solą i miodem.

Gdy wszystkie składniki się połączą, a zalewa będzie gorąca, wlej ją do słoików, zakręć i pasteryzuj do góry dnem przez 15 minut. Ostudzone słoiki wstaw do spiżarni.

Na zimę przygotuj również cebulkę konserwową i cukinię w zalewie curry, przetwory posmakują całej rodzinie.

Grzanki z papryką konserwową z miodem
canva/zia_shusha

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku