Uwielbiana papryka konserwowa z miodem. Hit do słoików na zimę
Papryka konserwowa z dodatkiem miodu to absolutny hit zimowych przetworów. Papryka jest doskonale doprawiona, a miód nadaje jej delikatnej słodyczy. Papryka w słoiku smakuje rewelacyjnie z grzankami, zimną płytą i jako dodatek do mięsnych dań.
Miód nadaje przetworom wspaniałego smaku, jednak nie jest on jedynym składnikiem potrzebnym do przygotowania papryki konserwowej. Na każdy słoik potrzebujesz dodatkowo dwóch ząbków czosnku, liścia laurowego i łyżeczki ziaren gorczycy.
Pamiętaj, żeby przed przygotowywaniem papryki konserwowej dokładnie umyć, a następnie sparzyć słoiki i wieczka. Pojemniki muszą być sterylnie czyste, w przeciwnym razie na przetworach pojawi się pleśń lub sfermentują i nie będą nadawać się do jedzenia.
Bardzo ważny jest również proces pasteryzacji. Paprykę konserwową pasteryzuj przez 15 minut w dużym garnku. Słoiki muszą być ustawione do góry dnem, dzięki czemu wieczka o wiele lepiej będą przylegać do słoików, a do przetworów nie dostanie się ani wilgoć, ani powietrze, które również przyczyniają się do psucia.
Papryka konserwowa z miodem, totalny hit przetworów na zimę
Składniki:
1 kg papryki czerwonej
1 kg papryki żółtej
po 2 ząbki czosnku na słoik
po liściu laurowym na słoik
po łyżeczce ziaren gorczycy na słoik
po łyżce oleju na słoik
Składniki na zalewę:
1 l wody
szklanka octu 10%
5 łyżek miodu
3/4 szklanki cukru
łyżka soli
Jak zrobić paprykę konserwową w miodzie? Jest pyszną przekąską i dodatkiem do zimnej płyty
Paprykę dokładnie umyj, osusz, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do umytych, wyparzonych słoików. Do każdego słoika włóż również czosnek, liście laurowe, gorczycę, olej. Przygotuj zalewę: wodę zagotuj z octem, cukrem, solą i miodem.
Gdy wszystkie składniki się połączą, a zalewa będzie gorąca, wlej ją do słoików, zakręć i pasteryzuj do góry dnem przez 15 minut. Ostudzone słoiki wstaw do spiżarni.
Na zimę przygotuj również cebulkę konserwową i cukinię w zalewie curry, przetwory posmakują całej rodzinie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Znudziły Ci się zwykłe schabowe? Amerykański patent nie ma sobie równych
Placki ziemniaczane z pomidorem i szczypiorkiem. Nowa wersja klasyki
Letnie gołąbki według przepisu Tomasza Strzelczyka. Wychodzą cudownie soczyste
Źródło: doradcasmaku