Smakosze.pl Przepisy Cukinia w wyjątkowej zalewie bije na głowę nawet ogórki. Sekret tkwi w 1 wyrazistej przyprawie
canva/rudisill

Cukinia w wyjątkowej zalewie bije na głowę nawet ogórki. Sekret tkwi w 1 wyrazistej przyprawie

23 sierpnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Cukinia w zalewie curry jest jeszcze smaczniejsza od ogórków kiszonych. Cukinia w aromatycznej przyprawie z cebulą czerwoną i papryczką chili to hit zimowych przetworów. Cukinia do słoików jest pyszną przekąską i świetnym dodatkiem obiadowym.

Cukinia w zalewie curry to jeden z tych przetworów, które muszą znaleźć się w naszej spiżarni. Aromatyczna przyprawa nadaje cukinii doskonałego smaku. Jeśli lubimy pikantne dania, do cukinii dodajmy papryczkę chili. Jeśli wolimy łagodniejszą kuchnię- pomińmy ostry dodatek.

Pamiętajmy, żeby dokładnie umyć i sparzyć wszystkie słoiki i zakrętki, w przeciwnym wypadku nasze przetwory się zepsują i pojawi się na nich pleśń. Słoiki muszą być sterylnie czyste. Bardzo ważnym etapem jest również pasteryzacja. Cukinię w zalewie curry pasteryzujemy 15 minut.

Do przygotowania cukinii do słoików wybierajmy mniejsze i średnie warzywa. Muszą być również jędrne i zdrowe, bez oznak uszkodzenia i nadgnicia. Zepsuta cukinia również bardzo szybko spleśnieje w słoikach i wszystkie przetwory nie będą nadawać się do jedzenia.

Cukinia w zalewie curry do słoików na zimę. Prosta i pyszna przekąska dla całej rodziny

Składniki:

  • 2,5 kg mniejszej lub średniej cukinii

  • 2 większe cebule białe

  • 1- 2 papryczki chili (opcjonalnie)

Składniki na zalewę:

  • 7 szklanek wody

  • 2 szklanki cukru

  • 1,5 szklanki octu 10%

  • czubata łyżka przyprawy curry

  • 1,5 łyżki soli

Jak zrobić cukinię w zalewie curry do słoików? Cukinia będzie gotowa po około 7 dniach

Cukinię umyj, osusz, pokrój w plastry, cebulę pokrój, z papryczki chili wydrąż nasiona i posiekaj, całość wymieszaj. Przygotuj zalewę: zagotuj wodę z cukrem, octem, solą.

Gdy produkty się rozpuszczą, wsyp przyprawę curry, wymieszaj i odstaw. Cukinię z cebulą i papryczką chili przełóż do umytych i wyparzonych słoików, następnie wlej zalewę, zakręć wieczka i pasteryzuj do góry dnem przez 15 minut.

Gdy słoiki już ostygną, wstaw je do spiżarni. Po około tygodniu cukinia będzie gotowa do jedzenia, smacznego.

Przygotuj również marynowane pieczarki i paprykę konserwową przepisu Kuronia na zimę, są świetnym dodatkiem do zimnej płyty w chłodne dni.

Cukinia w zalewie curry
canva/Qwart

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy