Cukinia w wyjątkowej zalewie bije na głowę nawet ogórki. Sekret tkwi w 1 wyrazistej przyprawie
Cukinia w zalewie curry jest jeszcze smaczniejsza od ogórków kiszonych. Cukinia w aromatycznej przyprawie z cebulą czerwoną i papryczką chili to hit zimowych przetworów. Cukinia do słoików jest pyszną przekąską i świetnym dodatkiem obiadowym.
Cukinia w zalewie curry to jeden z tych przetworów, które muszą znaleźć się w naszej spiżarni. Aromatyczna przyprawa nadaje cukinii doskonałego smaku. Jeśli lubimy pikantne dania, do cukinii dodajmy papryczkę chili. Jeśli wolimy łagodniejszą kuchnię- pomińmy ostry dodatek.
Pamiętajmy, żeby dokładnie umyć i sparzyć wszystkie słoiki i zakrętki, w przeciwnym wypadku nasze przetwory się zepsują i pojawi się na nich pleśń. Słoiki muszą być sterylnie czyste. Bardzo ważnym etapem jest również pasteryzacja. Cukinię w zalewie curry pasteryzujemy 15 minut.
Do przygotowania cukinii do słoików wybierajmy mniejsze i średnie warzywa. Muszą być również jędrne i zdrowe, bez oznak uszkodzenia i nadgnicia. Zepsuta cukinia również bardzo szybko spleśnieje w słoikach i wszystkie przetwory nie będą nadawać się do jedzenia.
Cukinia w zalewie curry do słoików na zimę. Prosta i pyszna przekąska dla całej rodziny
Składniki:
-
2,5 kg mniejszej lub średniej cukinii
-
2 większe cebule białe
-
1- 2 papryczki chili (opcjonalnie)
Składniki na zalewę:
-
7 szklanek wody
-
2 szklanki cukru
-
1,5 szklanki octu 10%
-
czubata łyżka przyprawy curry
-
1,5 łyżki soli
Jak zrobić cukinię w zalewie curry do słoików? Cukinia będzie gotowa po około 7 dniach
Cukinię umyj, osusz, pokrój w plastry, cebulę pokrój, z papryczki chili wydrąż nasiona i posiekaj, całość wymieszaj. Przygotuj zalewę: zagotuj wodę z cukrem, octem, solą.
Gdy produkty się rozpuszczą, wsyp przyprawę curry, wymieszaj i odstaw. Cukinię z cebulą i papryczką chili przełóż do umytych i wyparzonych słoików, następnie wlej zalewę, zakręć wieczka i pasteryzuj do góry dnem przez 15 minut.
Gdy słoiki już ostygną, wstaw je do spiżarni. Po około tygodniu cukinia będzie gotowa do jedzenia, smacznego.
Przygotuj również marynowane pieczarki i paprykę konserwową przepisu Kuronia na zimę, są świetnym dodatkiem do zimnej płyty w chłodne dni.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Uwielbiasz cukinię? W mig przygotujesz z niej obłędny przysmak. Wszystko bez grama mięsa
-
Zapiekanka ziemniaczana według przepisu Tomasza Strzelczyka. Sekret tkwi w 1 dodatku
Źródło: doradcasmaku