Smakosze.pl Przepisy Cukinię kroję wzdłuż i zawijam w nią pyszny farsz. Na kolację roladki są jak znalazł
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA, YouTube/Simple recipes

Cukinię kroję wzdłuż i zawijam w nią pyszny farsz. Na kolację roladki są jak znalazł

11 sierpnia 2024

Proste i szybkie w przygotowaniu roladki z pastą twarogowo-warzywną są smacznym sposobem na podanie tego warzywa. Warto spróbować ich w sezonie, kiedy cukinia jest najsmaczniejsza i najtańsza.

Faszerowana cukinia

Jest wiele sposobów na przygotowanie faszerowanej cukinii . Przeważnie przygotowujemy ją w wersji wydrążonej i nadziewanej w środku. Jednak świetnym pomysłem są też cukiniowe roladki.

Warto inspirować się przepisami takimi jak ten, które pokazują, jak niezwykle wszechstronnym produktem jest cukinia. Jest smaczna, mimo że dość delikatna – dlatego stanowi świetne tło dla bardziej wyrazistych składników . Pomaga też, że jest bardzo plastyczna w obróbce – można stosować ją w wielu rolach, od past po mięsiste „steki”.

Zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanałów Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA oraz Simple recipes na YouTube.

zrolowana cukinia
Fot. Canva
Schabowe będą twarde i bez smaku. Wszystko przez 1 błąd

Cukinia z farszem

Przygotowując podobne dania trzeba pamiętać, że cukinia jest warzywem bardzo wilgotny m. Dlatego należy dokładnie odsączyć ją z nadmiaru wody. W przypadku takich potraw, w których niezwykle ważna jest zwarta struktura, pomagamy sobie dodatkowo skrobią.

Składniki:

  • 2 dość duże cukinie
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 200 g twarożku (mielonego, serka mascarpone itp.)
  • 4-5 suszonych pomidorów
  • ½ czerwonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz, tymianek

Cukinia w wersji na kolację

Cukinię kroimy wzdłuż na plasterki o grubości poniżej centymetra. Układamy je na płasko i dokładnie oprószamy solą. Odstawiamy na 10 minut.

Po tym czasie wycieramy cukinię z wody ręcznikiem papierowym , lekko dociskając. Oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w skrobi i obsmażamy krótko na dobrze rozgrzanym oleju. Odstawiamy do ostudzenia ,a w międzyczasie przygotowujemy farsz.

W miseczce łączymy twarożek z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i drobno posiekanymi, suszonymi pomidorami. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy drobno posiekane gałązki tymianku. Paprykę kroimy w drobną kostkę.

Ostudzone plastry cukinii smarujemy z jednej strony twarożkiem. Układamy na nich paprykę i zawijamy w roladki . To świetna kolacja , lecz także imprezowe danie.

Wypróbuj też przepisy na twaróg z jogurtu greckiego i kotlety mięsno-warzywne .

roladki z cukinii pionowo
Fot. Canva
Mielę w maszynce paprykę, cukinię i dodaję zalewę. Przetwory biją ogórki kiszone na głowę
Kiedy powinno się solić rosół? Większość osób wciąż popełnia ten sam błąd
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy