Pokrój mięso i wymieszaj z tymi składnikami. Te kotlety biją na głowę schabowe i mielone
Nie wiesz, co podać na dzisiejszy obiad? Schabowe i mielone zostaw na inną okazję. Kotlety siekane z kurczaka z warzywami, jakie z niego przygotujesz, to świetna propozycja na obiad. Przeczytaj tekst, a poznasz łatwy sposób na przygotowanie kotletów.
Kotlety siekane z kurczaka z warzywami lepsze niż schabowe
Kotlety to klasyczne danie obiadowe. Smak tych tradycyjnych, czyli schabowych i mielonych znamy od dawna. Choć są smaczne, po jakimś czasie mogą się znudzić, a wtedy warto mieć coś w zanadrzu.
Jedną z takich propozycji są kotlety siekane z kurczaka z warzywami. Zaskakują nie tylko smakiem, ale i niecodziennym wyglądem. Dokładny przepis oraz wszystkie potrzebne składniki znajdziesz w dalszej części artykułu. Przygotowanie jest łatwe i na ich zrobieniu nie spędzisz zbyt wiele czasu.
Kiedy powinno się solić rosół? Większość osób wciąż popełnia ten sam błądMięso z kurczaka, warzywa i kilka składników
Najważniejszym produktem jest przede wszystkim mięso. W tym wypadku jest to pierś z kurczaka. Kup ją w sprawdzonym sklepie mięsnym, a będziesz mieć pewność, że będzie świeża. Oprócz niej przydadzą są również warzywa i kilka innych składników. Wszystkie wraz z gramaturami umieszczono na liście poniżej. Zdjęcia umieszczone w artykule pochodzą z kanału Dieta Rozdzielna oraz kulinarne przygody, które znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 2 jajka
- 120 g tartej mozzarelli
- 2 łyżki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka mąki kokosowej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- olej
- pieprz
- sól
Przepis na kotlety siekane z kurczaka z warzywami
Umytą i oczyszczoną pierś z kurczaka posiekaj i przełóż do miski. Paprykę i obraną cebulę pokrój w małą kostkę. Czosnek posiekaj i razem z pozostałymi warzywami umieść w misce z mięsem. Wsyp startą mozzarellą oraz natkę pietruszki.
Wbij jajka, dodaj majonez oraz mąkę. Całość przypraw pieprzem i solą. Składniki dokładnie ze sobą wymieszaj, aby połączyły się w jednolitą masę.
Na patelni rozgrzej olej. Nałóż na nią odrobinę masy i formuj z niej kotlety. Smaż je z dwóch stron, do momentu zarumienienia na złoty kolor. Gotowe podawaj z ulubionymi dodatkami, a obiad będzie wyśmienity. Sprawdź także, kiedy solić rosół oraz poznaj przepis na obiadową sałatką.