Smakosze.pl Przepisy Cytryny w syropie - wymarzony dodatek do herbaty. Przepis krok po kroku
canva/peredniankina

Cytryny w syropie - wymarzony dodatek do herbaty. Przepis krok po kroku

30 października 2022

Cytryny w syropie są niezwykle prostym w przygotowaniu dodatkiem, który cudownie wzbogaci ciepłą herbatę. Napar z jego dodatkiem cudownie was rozgrzeje i wzmocni w chłodne dni. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji go skosztować, koniecznie wypróbujcie.

Jeśli szukacie pomysłu na prosty dodatek do czarnej herbaty, cytryny w syropie z pewnością wam się spodobają. Ich zrobienie nie jest skomplikowane, a cytrus w połączeniu z korzennymi przyprawami i imbirem nie tylko jest niesamowicie aromatyczny, ale też cudownie wzmocni odporność. Musicie skosztować.

Przepis na smakowite cytryny w syropie

Składniki:

  • 220 g cukru

  • 3 cytryny

  • 6-7 goździków

  • 1 laska cynamonu

  • 2-3 cm kawałek świeżego imbiru (opcjonalnie)

  • około 130 ml wody

Jak zrobić cytryny w syropie? Prosty przepis na dodatek do herbaty

Zaczynamy od dokładnego oczyszczenia cytryn. Szorujemy je pod ciepłą bieżącą wodą, a następnie sparzamy wrzątkiem. Z jednej sztuki wyciskamy sok, a dwie pozostałe kroimy w niezbyt grube plastry.

Kawałki układamy w czystych słoikach o dobrze dopasowanych wieczkach. S ok z owocu wlewamy do garnka wraz z wodą i obranym i startym na tarce imbirem, goździkami i cynamonem. Całość doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy cukier.

Gotujemy około 10 minut, po czym przenosimy aromatyczną mieszankę do słoików z plastrami owoców. Naczynia dokładnie zamykamy i ustawiamy do góry dnem na kuchennym blacie. Gdy ostygną, przenosimy w chłodne miejsce. Cytryny w syropie zużywamy do herbaty lub deserów.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy z wykorzystaniem cytryn. Sprawdźcie koniecznie prosty patent na dżem z cukinii i kwaśnego owocu . Być może podoba wam się także cytrynowiec , czyli proste ciasto bez pieczenia z nutą cytrusów.

Cytryny w syropie są znakomite
canva/pullia

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy