Cytryny w syropie - wymarzony dodatek do herbaty. Przepis krok po kroku
Cytryny w syropie są niezwykle prostym w przygotowaniu dodatkiem, który cudownie wzbogaci ciepłą herbatę. Napar z jego dodatkiem cudownie was rozgrzeje i wzmocni w chłodne dni. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji go skosztować, koniecznie wypróbujcie.
Jeśli szukacie pomysłu na prosty dodatek do czarnej herbaty, cytryny w syropie z pewnością wam się spodobają. Ich zrobienie nie jest skomplikowane, a cytrus w połączeniu z korzennymi przyprawami i imbirem nie tylko jest niesamowicie aromatyczny, ale też cudownie wzmocni odporność. Musicie skosztować.
Przepis na smakowite cytryny w syropie
Składniki:
-
220 g cukru
-
3 cytryny
-
6-7 goździków
-
1 laska cynamonu
-
2-3 cm kawałek świeżego imbiru (opcjonalnie)
-
około 130 ml wody
Jak zrobić cytryny w syropie? Prosty przepis na dodatek do herbaty
Zaczynamy od dokładnego oczyszczenia cytryn. Szorujemy je pod ciepłą bieżącą wodą, a następnie sparzamy wrzątkiem. Z jednej sztuki wyciskamy sok, a dwie pozostałe kroimy w niezbyt grube plastry.
Kawałki układamy w czystych słoikach o dobrze dopasowanych wieczkach. S ok z owocu wlewamy do garnka wraz z wodą i obranym i startym na tarce imbirem, goździkami i cynamonem. Całość doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy cukier.
Gotujemy około 10 minut, po czym przenosimy aromatyczną mieszankę do słoików z plastrami owoców. Naczynia dokładnie zamykamy i ustawiamy do góry dnem na kuchennym blacie. Gdy ostygną, przenosimy w chłodne miejsce. Cytryny w syropie zużywamy do herbaty lub deserów.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy z wykorzystaniem cytryn. Sprawdźcie koniecznie prosty patent na dżem z cukinii i kwaśnego owocu . Być może podoba wam się także cytrynowiec , czyli proste ciasto bez pieczenia z nutą cytrusów.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Kucharka zdradziła sekretny patent na uratowanie zbyt tłustego gulaszu. Wystarczy 1 produkt
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama