Czy ciasta po świętach można mrozić? Nie każdy wie, jakie muszą spełniać warunki
Za dużo ciasta na świątecznym stole? Obawiacie się, że zepsuje się, nim je zjecie? Część wypieków możecie zamrozić. Nasz krótki poradnik pomoże wam przedłużyć świeżość ulubionych smakołyków. Deseru z galaretką czy bezą w ten sposób nie uratujecie, ale drożdżówki już tak. Sprawdźcie, które wypieki dobrze zniosą przebywanie w chłodzie.
Ciasta zagoszczą na wielu świątecznych stołach. Zdarza się, że każdy z domowników lubi inny specjał. W takiej sytuacji o zbyt dużą ilość wypieków nietrudno. Nadmiar niektórych rarytasów możemy jednak zamrozić. Podpowiadamy, które smakołyki po takim potraktowaniu nadal będą zachwycały.
Co zrobić ze świątecznym ciastem?
Najprostszym sposobem zabezpieczenia produktów jest ich mrożenie. Choć nie wszyscy o tym wiedzą, znaczną część ciast również możemy przechować w zamrażalniku. Zapakowane w szczelne pojemniki plastikowe mogą spędzić tam nawet 3 miesiące.
Niektóre wypieki do mrożenia się jednak nie nadają. Bezy, desery z galaretką, lukrem lub polewą niestety stracą na jakości po przechowaniu w chłodzie. Nie warto też zamrażać ciast, które już nie są bardzo świeże. Zdecydowanie lepiej będzie je odświeżyć w inny sposób.
W zamrażalniku nie powinny też znaleźć się smakołyki pokryte kuwerturą, przybrane siekanymi orzechami czy owocami. Mazurki zatem będzie lepiej zjeść jak najszybciej. Wypieki z nadzieniem budyniowym także powinny zniknąć priorytetowo.
Które ciasta dobrze zniosą mrożenie?
Upieczone ciasto kruche, francuskie i drożdżowe będą zachwycały także po rozmrożeniu. Trzeba będzie jedynie dopilnować, by nie odbywało się ono zbyt gwałtownie. Masy na francuskie rogaliki, szarlotkę czy puszystą babę można też zamrozić w stanie surowym. Wystarczy tylko zabezpieczyć je folią spożywczą.
Choć może się to wydawać niemożliwe, poprawne zamrożenie i rozmrożenie wystarczy, by przez dłuższy czas przechować również serniki , torty i ciasta z kremami. Jeżeli więc zorientujecie się, że macie ich naprawdę dużo, zamiast ryzykować zepsucie kremu, od razu oszacujcie, ile zjecie i zamroźcie pozostałą porcję.
Źródło zdjęcia: canva/Worytko_Pawel
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
-
Jak długo można przechowywać jajka na twardo? Mało kto zdaje sobie sprawę
-
Jak przygotować galaretkę drobiową bez żelatyny? Wystarczy pamiętać o 1 składniku
Źródło: wszystkiegoslodkiego, doradcasmaku