Czy da się ubić sztywną pianę z białek, gdy wpadnie do niej żółtko? Strzelczyk zna odpowiedź
Tomasz Strzelczyk przeprowadził szczegółowe eksperymenty dotyczące ubijania białek na sztywną pianę. W swoim ostatnim filmie postanowił sprawdzić, czy odrobina żółtka rzeczywiście skazuje nasze trudy na porażkę. Werdykt eksperta jest bezdyskusyjny. Sztywna piana z dodatkiem żółtka na pewno nie powstanie.
Znany z YouTube kucharz podczas testów wykonał 3 próby w różnych warunkach. Udział w nich brało sterylnie czyste naczynie, naczynie z dodatkiem wody oraz wspomniane już żółtko. Każda porcja ubijana była z 8 białek, mierzony był także czas miksowania. Rezultaty są doprawdy intrygujące.
Czy da się ubić białka, kiedy dostanie się do nich żółtko?
Tomasz Strzelczyk do dużej miski wbił 8 białek jaj. Następnie dołożył do nich odrobinę żółtka. Dodał obowiązkową szczyptę soli, pełniącą rolę utrwalacza, włączył stoper i zaczął miksować. Jaki był efekt ubijania białek?
Po upływie 2 minut w misce powstała piana. Daleko jej jednak było do sztywnej puszystej masy, która nie wypadnie nawet po odwróceniu miski do góry dnem. Strzelczyk dał pianie jeszcze jedną szansę, przyznając dodatkowe 60 sekund miksowania. Niewiele to jednak zmieniło w jej konsystencji.
Pomysłowy eksperyment Tomasza Strzelczyka raz na zawsze rozwiązał nurtującą niektórych kwestię. Jeśli do białek dostanie się niewielka nawet ilość żółtka, nie uda się ich ubić na sztywno. Co więcej, po upływie pół godziny rzeczona piana podeszła dodatkowo wodą i rozwarstwiła się. Niestety jedyne, co można było z nią zrobić, to wyrzucić.
Jakie jeszcze testy na ubijanie białek przeprowadził Tomasz Strzelczyk?
W kwestii ubijania białek niezmiennie spotykamy się z jednym stwierdzeniem. Miska przeznaczona do tej czynności musi być absolutnie czysta i sucha. Wszelkie dodatki, w tym również woda, zniweczą wszelkie próby uzyskania sztywnej piany. Czy tak jest w istocie?
Piana w dokładnie wyczyszczonej misce ubiła się bez problemu. Tomasz Strzelczyk potrzebował na to zaledwie 2,5 minuty. Wyłożona z miski piana pozostała puszysta i sztywna nawet po odstaniu 30 minut. Ten fakt pozwolił rozprawić się z kolejnym mitem, mówiącym że nie wykorzystana od razu po ubiciu piana opada.
Czy można ubijać białka w misce, która nie jest dokładnie wysuszona? Okazuje się, że nie ma z tym najmniejszego problemu, a czynność zajmuje dokładnie tyle samo czasu, co w przypadku miski idealne suchej. Piana ma być może nieco mniej zwartą konsystencję, jednak zachowuje swoją formę nawet po pół godzinnym odstawieniu. Woda nie zrobiła więc żadnej różnicy w kwestii ubijania białek. Z nami zawsze bez problemu oddzielisz białko od żółtka. Zdradzamy sposoby na udaną za każdym razem bezę.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Chrupiące, bez odpadającej panierki. Jak usmażyć idealne kotlety schabowe? Mistrz kuchni wyjaśnia
Dietetyk wskazał 7 najzdrowszych dań obiadowych. Propozycja nr 2 będzie zaskoczeniem
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA