Jest bardzo zdrowa, a Polacy ją pomijają. Z tego warzywa robię najlepszą surówkę

Znana wszystkim surówka z marchewki i jabłka została zdeklasowana. Twój obiad powinien zostać wzbogacony o surówkę z nietypowego, lecz bardzo zdrowego warzywa. Jego smak zachwyca na tyle, że ten dodatek będziesz przyrządzać na okrągło. Wypróbuj przepis na surówkę z białej rzepy.
Zdrowe warzywo na surówkę
Surówka to najlepszy dodatek do obiadu. Nie chodzi tutaj tylko i wyłącznie o smak, a o warzywa, które zawierają między innymi witaminy, minerały, błonnika. Aby obiadowy dodatek zawierał te wszystkie cenne substancje, ważne jest, aby odpowiednio dobrać składniki.
Okazuje się, że jednym z najzdrowszych warzyw i niestety pomijanym, jest biała rzepa. Zawiera ono witaminy z grup: A, C, PP oraz B. Co więcej, zawarte są w niej także pierwiastki, takie jak cynk, fosfor, magnez, wapń, żelazo, potas.
Tak bogaty skład sprzyja poprawnej pracy układu trawiennego – pobudzając trawienie i zapobiegając zaparciom. Surówkę z tego warzywa powinien spożywać każdy, ale jej właściwości docenią przede wszystkim osoby osłabione po długiej chorobie o obniżonej odporności. O tym, jak z tego składnika przygotować smaczną surówkę, dowiesz się z poniższego przepisu. Sposób jest nieskomplikowany i zajmuje tylko chwilę.

Surówka z kilku składników
Aby surówka z białej rzepy była naprawdę smaczna, należy dodać do niej również inne składniki. Wartościowemu warzywu towarzyszyć będzie jabłko oraz liście selera. Wybierając owoc, warto zwrócić uwagę na to, aby pochodziło z odmiany, która należy do tych najsłodszych. Słodycz jabłka przełamie pikantność rzepy, dzięki czemu surówka wyjdzie idealna. Niezbędne będą także produkty, z których przygotowuje się lekki sos. Są to m.in.: jogurt naturalny, ocet jabłkowy oraz przyprawy. Wszystkie składniki i ich proporcje poznasz, sprawdzając poniższą listę.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 1 rzepa
- ½ jabłka
- liście selera
- 1 ½ łyżki jogurtu naturalnego
- ½ łyżeczki octu jabłkowego
- oliwa
- pieprz
- sól

Przepis na surówkę z białej rzepy
Przygotowanie surówki rozpocznij od obrania rzepy. Warzywo zetrzyj na dużych oczkach tarki i przełóż je do miski. Następnie obierz połówkę jabłka i również zetrzyj je na tarce. Umyj liście selera i drobno je posiekaj. Starty owoc oraz liście dodaj do miski.

Do mniejszej miski przełóż jogurt naturalny i wlej ocet. Całość dopraw pieprzem, solą i wymieszaj. Gotowy sos dodaj do warzyw. Wlej odrobinę oliwy i wymieszaj składniki. Gotową surówkę podawaj na obiad, a będzie smakował doskonale.
Sprawdź także przepis, którego nie warto wypróbowywać w domu oraz poznaj sposób na placki ziemniaczane.






































