Wsyp 1 szklankę do ciasta na naleśniki. Będą nie tylko smaczne, ale i zdrowe
Przyrządzasz naleśniki na kolację lub śniadanie? Mamy dla Ciebie idealny patent. Zamień zwykłą mąkę na tę pełnoziarnistą. Dzięki temu posiłek będzie o wiele zdrowszy, a jednocześnie bardziej sycący.
Naleśniki z mąki pełnoziarnistej
Mąka pełnoziarnista ma dużo więcej składników odżywczych, niż jej biały odpowiednik. Znajdziemy w niej cenne pierwiastki, witaminy, a także błonnik. To właśnie ten ostatni sprawia, że po pełnoziarnistych naleśnikach uczucie sytości towarzyszy nam dłużej. Taka podmianka ma same zalety i żadnych wad.
Nie przekonuje cię pełnoziarnisty naleśnik? Zmianę na dobre zrób małymi kroczkami. Mąkę pełnoziarnistą możesz wymieszać z tą zupełnie oczyszczoną w proporcjach 1:1. Z każdym kolejnym śniadaniem proporcje modyfikuj lub pozostaw - wybierz, co Ci bardziej pasuje.
Ser, skrzydełka i słodycze. Sieć Stokrotka kusi atrakcyjnymi cenami i aplikacjąPrzepis na naleśniki z mąką pełnoziarnistą
Składniki:
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1 jajko
- ok. 1,5 szklanki mleka
- szczypta soli
- olej do smażenia
Jak zrobić pożywne i zdrowe naleśniki z mąki pełnoziarnistej?
Mąkę na naleśniki przesyp do miski. Dodaj do niej mleko, wbij całe jajko i dopraw szczyptą soli. Wymieszaj do uzyskania gładkiej, lejącej się konsystencji. Odstaw na 15-20 minut, aby ciasto odpoczęło.
Nagrzej patelnię do smażenia naleśników i posmaruj ją olejem. Najlepiej sprawdzi się taka z nieprzywierającą powłoką. Za pomocą chochli wylewaj na nią niewielkie porcje ciasta i rozprowadzaj je okrężnymi ruchami po całej powierzchni.
Naleśniki smaż po obu stronach. Gdy na jednej boki nieco podwiną się i zrobią chrupiące, przewróć naleśnik na drugą stronę i dosmaż. Czynność powtarzaj do momentu wykorzystania całej porcji ciasta. Gotowe naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami. Anna Lewandowska ma swój własny przepis na zdrowe naleśniki. Jednostronnie smażone placki zachwycają nie tylko wyglądem, ale też smakiem.