Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepyszna zupa, o której mało kto słyszał. Zrobisz ją za parę złotych wg przepisu Wachowicz
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 06.03.2023 16:04

Przepyszna zupa, o której mało kto słyszał. Zrobisz ją za parę złotych wg przepisu Wachowicz

zupa zaproska na talerzu
Canva / arfo ; Instagram @ewawachowicz

Polska kuchnia pełna jest pysznych, tradycyjnych przepisów. Niektóre z nich, jak prezentowana przez nas dziś zupa zaproska na przestrzeni lat zostały nieco zapomniane. Na szczęście o tym regionalnym specjale przypomniała restauratorka Ewa Wachowicz. Kilka prostych, ale niezwykle aromatycznych składników gwarantuje doskonały smak potrawy.

Zupa zaproska to regionalna potrawa

Zupa zaproska oryginalnie wywodzi się z regionów Podhala. Dawniej ten specjał gościł regularne w niemal każdej chacie. Dziś nawet w górach można spotkać ją coraz rzadziej. Na szczęście, jeśli dobrze poszukać, receptura nadal jest dostępna.

Podstawą zupy jest zasmażka ze słoniny i mąki. To właśnie od podhalańskiego określenia zasmażki wzięła się nazwa potrawy. Zobacz co jeszcze dorzuca do garnka z zupą Ewa Wachowicz, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego profilu na Instagramie. Gwarantujemy, że jej przepis będzie niemałą inspiracją do samodzielnego gotowania.

Surówka z czerwonej kapusty lepsza niż z restauracji. Te 2 dodatki są najważniejsze

Przepis na zupę zaproskę według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka kminku mielonego lub 1 łyżka kminku w ziarnach
  • kilka kapeluszy grzybów suszonych
  • 200 g słoniny wędzonej
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz

Do podania:

  • tłuczone ziemniaki
  • natka pietruszki
  • świeża mięta

Jak ugotować niecodzienną zupę zaproskę?

Warzywa na zupę zaproskę obierz i pokrój w kostkę. Podsmaż je w garnku na dobrze rozgrzanym maśle. Po chwili dodaj też drobno posiekany czosnek, podsmaż całość 2-3 minuty. Na koniec zalej wszystko 6 szklankami wody.

Do składników na zupę dodaj liść laurowy i kminek. Dorzuć namoczone pokrojone w paseczki grzyby wraz z płynem, w którym leżały. Wszystko razem posól, zamieszaj i przykryj pokrywką. Gotuj na niewielkim ogniu do miękkości.

W międzyczasie przygotuj zasmażkę do zupy. Słoninę pokrój w kostkę i wysmaż na patelni. Po uzyskaniu skwarków podsyp je mąką i zrób zasmażkę. Rozprowadź ją z 1-2 chochlami gorącej zupy, dodaj do garnka i zagotuj.

Zupę zaproskę dopraw do smaku pieprzem i ewentualnie dodatkowo solą. Porozlewaj porcje potrawy na talerze. Podawaj z ugotowanymi tłuczonymi ziemniakami. Przed podaniem udekoruj listkiem mięty. Nie zgadniesz co przesądza o idealnym smaku babcinego krupniku. Sprawdź jaki Ewa Wachowicz w pomysłowy sposób łączy drugie danie z uwielbianą zupą.

słonina.png
Canva / witoldkr1

Źródło: ewawachowicz