Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak łatwo otworzyć słoik? Z prostym patentem zrobisz to bez wysiłku
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 06.03.2023 18:12

Jak łatwo otworzyć słoik? Z prostym patentem zrobisz to bez wysiłku

Otwieranie słoika z ogórkami
Canva / Alliance Images

Któż z nas nigdy nie zmagał się z mocno zakręconym przetworami. Jak otworzyć słoik, który stawia zdecydowany opór? Zamiast działać siłą, lepiej użyć sposobu. Z pomocą przyjdą znane ze szkoły prawa fizyki.

Jak otworzyć słoik łatwo i skutecznie?

Unieruchomiona nakrętka potrafi napsuć krwi. Jak otworzyć słoik, kiedy wieczko ani myśli drgnąć? Na szczęście znamy na to kilka sprytnych sposobów. Najbardziej zaskakujący i skuteczny zakłada użycie gorącej wody.

Zalej mlekiem i wstaw do piekarnika. Najlepszy przepis na pyszny i tani obiad

Niezwykle pomysłowy sposób jak otworzyć słoik

Zapewne pamiętacie co nieco z zajęć z fizyki. Dzięki przekazanej nam na nich wiedzy wiemy, jak zachowuje się metal pod wpływem temperatury. Zimno sprawia, ze się kurczy, zaś ciepło - rozszerza. Jak otworzyć słoik dzięki znajomości tego faktu?

Nakrętki słoików najczęściej zrobione są z metalu. Aby je odkręcić wystarczy odpowiednio podgrzać materiał. Równomierny rozkład ciepła uzyskamy przez zanurzenie słoika w gorącej wodzie. Uważaj tylko, aby się nie poparzyć.

Słoik z przetworami obróć do góry dnem i wstaw do gorącej wody. Po kilku minutach zanurzona w ukropie nakrętka powinna bardzo łatwo dać się odkręcić. Temperatura nie tylko rozszerzy jej materiał, ale również zniweluje powstałe podczas pasteryzacji ciśnienie. Odkręcanie słoika jeszcze nigdy nie było tak proste.

Inne metody na to, jak otworzyć słoik

Znamy więcej sprawdzonych patentów jak otworzyć słoik. Pierwszy z nich, powszechnie znany, zakłada użycie noża. Jego czubek wystarczy wetknąć w przerwę między gwintem słoika a nakrętką. Po delikatnym podważeniu w kilku miejscach bez trudu powinniśmy być w stanie go otworzyć.

Druga metoda wymaga kuchennego blatu i odrobiny siły. Nakrętkę przykładamy do płaskiej powierzchni pod kątem ok. 45 stopni. Delikatnie dociskając, przetaczamy ją po krawędzi w jedną i drugą stronę. Po takim działaniu bez problemu puści.

Krnąbrne przetwory możemy opukać łyżką. Najlepiej w tym celu sprawdzi się ta drewniana. Takim sztućcem opukaj zarówno dno samego słoika, jak i brzegi nakrętki. Zdziwisz się skutecznością tego sposobu jak otworzyć słoik. W powyższych rozwiązaniach musimy jednak liczyć się ze zniszczoną zakrętką, a czasem też szyjką słoika.

W otwarciu słoika przeszkadzać może brak tarcia. Kiedy dłoń ślizga się po nakrętce na nic nasze starania. Załóż kuchenną lub lateksową rękawicę i spróbuj ponownie. Guma dobrze zaprze się na nakrętce i znacznie ułatwi zadanie. Do domowych przetworów niezbędne są prawidłowo wyparzone słoiki. Zawsze jest dobra pora na przyrządzenie tych pysznych jabłek.

otwarty słoik.png
Canva / Baryslau Shoot z Pexels