Smakosze.pl

canva/Ivan-balvan

Czy można 2 razy smażyć na tym samym oleju? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości

23 Marca 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Czy ponowne wykorzystanie oleju ze smażenia jest bezpieczne? W ramach oszczędności taki pomysł może wydać się rozsądny, lecz nim przystąpimy do działania, warto zapoznać się z argumentami ekspertów. Sprawdziliśmy, jakie rozwiązanie jest najkorzystniejsze dla zdrowia. 
 

Czy można ponownie użyć tłuszcz ze smażenia?

Chcąc zaoszczędzić, wiele z nas rozważa ponowne wykorzystane oleju użytego już raz do smażenia. Okazuje się, że w określonych przypadkach zastosowanie wcześniej podgrzanego wyrobu nie zaowocuje od razu poważnymi chorobami.

Warunkiem, który trzeba spełnić bezwzględnie, jest nieprzekroczenie punktu dymienia danego tłuszczu. Jest to taka temperatura, powyżej której produkt pali się i wydziela liczne, szkodliwe związki chemiczne.

Warto jednak dobrze oczyścić tłuszcz przed kolejnym smażeniem i upewnić się, że nie przeszedł smakami z już przyrządzonej potrawy oraz sprawdzić, czy nie zawiera jej resztek. Jeżeli cokolwiek wzbudzi nasze wątpliwości, lepiej tłuszcz wyrzucić.

Raz użytego oleju lepiej nie przechowywać zbyt długo przed kolejnym zastosowaniem. Po użyciu i oczyszczeniu z resztek potrawy najlepiej zlać go do słoiczka i szczelnie zamknąć. Wystudzony tłuszcz najlepiej wstawić w chłodne, ciemne miejsce. 

Surówka z cykorii

Najprostsza surówka z cykorii. 2 dodatki i wyjdzie lepsza niż z restauracji

CZYTAJ DALEJ

Dietetycy polecają jednorazowe stosowanie oleju

Każdorazowe ogrzewanie tłuszczu obniża jego walory zdrowotne, a także naraża wyrób na kontakt z powietrzem, który przyspiesza jego psucie. Dlatego też eksperci zalecają, by olej stosować tylko raz.

W ten sposób zapewnimy sobie maksimum bezpieczeństwa podczas przyrządzania dań i unikniemy spożycia szkodliwych wytworów ogrzewania tłuszczu. Warto też smażyć tak, aby potrawy przyrządzać możliwie sprawnie i na niewielkiej ilości oleju. To dodatkowo obniży negatywny wpływ tej techniki obróbki na nasze zdrowie.

Jaki olej jest najlepszy do smażenia?

Eksperci do spraw żywienia są zgodni — masło i smalec nie są najzdrowszymi tłuszczami do smażenia. Choć ten drugi ma wysoki punkt dymienia, zawiera też sporo niekorzystnych dla zdrowia nasyconych kwasów tłuszczowych.

Co więc stosować? Najlepiej rafinowany olej rzepakowy lub olej z awokado. Oba tłuszcze dobrze znoszą wysokie temperatury. Dobra będzie także oliwa z oliwek, która zawiera liczne związki chroniące ją przed szkodliwym wpływem podgrzewania. Najlepszym rozwiązaniem jest oczywiście rezygnacja ze smażenia na rzecz duszenia, pieczenia czy gotowania na parze. 

Na naszej stronie znajdziecie więcej informacji na temat oleju i innych tłuszczy. W tym artykule wyjaśniamy, który produkt wybrać do smarowania pieczywa . Ten natomiast zawiera wskazówki , które pomogą wam ustalić, czy tłuszcz na patelni jest już wystarczająco rozgrzany.

Olej na frytki należy często zmieniać.png
canva/Ron Lach, Pexels
Biedronka oferuje tani majonez

Ruszyło dziś rano. Biedronka postawiła na majonez i twaróg. Na święta jak znalazł

CZYTAJ DALEJ
Sałatka na Wielkanoc

Zapomnij o zwykłej jarzynowej. Wielkanocna sałatka jajeczna cioci Eli smakuje lepiej niż z restauracji

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Prosty trik i masz najlepszą polewę do ciast. Czekolada zawsze będzie lśniąca i twarda
Czytaj więcej >

Porady

Całe życie źle odcedzałam makaron. Te 2 patenty są niesamowite, każdy powinien je znać
Czytaj więcej >

Porady

Gessler: Uwaga na śledzie! Może skończyć się w szpitalu
Czytaj więcej >

Porady

Nasza rada: jaja przed świętami kupuj na zapas. Możesz sporo oszczędzić
Czytaj więcej >

Porady

Na ratunek pierogom! 5 sprawdzonych sposobów, kiedy coś pójdzie źle
Czytaj więcej >

Porady

Weź połówkę cytryny i wbij w nią goździki. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >
Porady

Łukasz Modelski

Jak pierogi to tylko smażone. Ten sposób ma same zalety
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >
Porady

Łukasz Modelski

Jak pierogi to tylko smażone. Ten sposób ma same zalety
Czytaj więcej >