Smakosze.pl

canva/Ivan-balvan

Czy można 2 razy smażyć na tym samym oleju? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości

23 Marca 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Czy ponowne wykorzystanie oleju ze smażenia jest bezpieczne? W ramach oszczędności taki pomysł może wydać się rozsądny, lecz nim przystąpimy do działania, warto zapoznać się z argumentami ekspertów. Sprawdziliśmy, jakie rozwiązanie jest najkorzystniejsze dla zdrowia. 
 

Czy można ponownie użyć tłuszcz ze smażenia?

Chcąc zaoszczędzić, wiele z nas rozważa ponowne wykorzystane oleju użytego już raz do smażenia. Okazuje się, że w określonych przypadkach zastosowanie wcześniej podgrzanego wyrobu nie zaowocuje od razu poważnymi chorobami.

Warunkiem, który trzeba spełnić bezwzględnie, jest nieprzekroczenie punktu dymienia danego tłuszczu. Jest to taka temperatura, powyżej której produkt pali się i wydziela liczne, szkodliwe związki chemiczne.

Warto jednak dobrze oczyścić tłuszcz przed kolejnym smażeniem i upewnić się, że nie przeszedł smakami z już przyrządzonej potrawy oraz sprawdzić, czy nie zawiera jej resztek. Jeżeli cokolwiek wzbudzi nasze wątpliwości, lepiej tłuszcz wyrzucić.

Raz użytego oleju lepiej nie przechowywać zbyt długo przed kolejnym zastosowaniem. Po użyciu i oczyszczeniu z resztek potrawy najlepiej zlać go do słoiczka i szczelnie zamknąć. Wystudzony tłuszcz najlepiej wstawić w chłodne, ciemne miejsce. 

Surówka z cykorii

Najprostsza surówka z cykorii. 2 dodatki i wyjdzie lepsza niż z restauracji

CZYTAJ DALEJ

Dietetycy polecają jednorazowe stosowanie oleju

Każdorazowe ogrzewanie tłuszczu obniża jego walory zdrowotne, a także naraża wyrób na kontakt z powietrzem, który przyspiesza jego psucie. Dlatego też eksperci zalecają, by olej stosować tylko raz.

W ten sposób zapewnimy sobie maksimum bezpieczeństwa podczas przyrządzania dań i unikniemy spożycia szkodliwych wytworów ogrzewania tłuszczu. Warto też smażyć tak, aby potrawy przyrządzać możliwie sprawnie i na niewielkiej ilości oleju. To dodatkowo obniży negatywny wpływ tej techniki obróbki na nasze zdrowie.

Jaki olej jest najlepszy do smażenia?

Eksperci do spraw żywienia są zgodni — masło i smalec nie są najzdrowszymi tłuszczami do smażenia. Choć ten drugi ma wysoki punkt dymienia, zawiera też sporo niekorzystnych dla zdrowia nasyconych kwasów tłuszczowych.

Co więc stosować? Najlepiej rafinowany olej rzepakowy lub olej z awokado. Oba tłuszcze dobrze znoszą wysokie temperatury. Dobra będzie także oliwa z oliwek, która zawiera liczne związki chroniące ją przed szkodliwym wpływem podgrzewania. Najlepszym rozwiązaniem jest oczywiście rezygnacja ze smażenia na rzecz duszenia, pieczenia czy gotowania na parze. 

Na naszej stronie znajdziecie więcej informacji na temat oleju i innych tłuszczy. W tym artykule wyjaśniamy, który produkt wybrać do smarowania pieczywa . Ten natomiast zawiera wskazówki , które pomogą wam ustalić, czy tłuszcz na patelni jest już wystarczająco rozgrzany.

Olej na frytki należy często zmieniać.png
canva/Ron Lach, Pexels
Biedronka oferuje tani majonez

Ruszyło dziś rano. Biedronka postawiła na majonez i twaróg. Na święta jak znalazł

CZYTAJ DALEJ
Sałatka na Wielkanoc

Zapomnij o zwykłej jarzynowej. Wielkanocna sałatka jajeczna cioci Eli smakuje lepiej niż z restauracji

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Tania i zdrowa ryba niesłusznie pomijana. Jej zalety odbierają mowę
Czytaj więcej >

Porady

Bosacka pokazała jak przyrządzić szparagi. Szybko i bez strat cennych składników
Czytaj więcej >

Porady

Dodajesz olej do gotującego się makaronu? Błąd może sporo kosztować
Czytaj więcej >

Porady

Wkłada do opakowania z chlebem i przedłuża jego świeżość o 2 tygodnie. Ten patent to hit
Czytaj więcej >

Porady

Technolog żywności oceniła nową modę na gotowanie brokułów. Przez nią tracą, co najcenniejsze
Czytaj więcej >

Porady

Zapomnij o piekarniku i wystawianiu na słońce. Grzyby najlepiej i najtaniej ususzysz na zimno
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kucharz w Pytaniu na śniadaniu pokazał jak gotować ryż. Mnóstwo Polaków było w błędzie
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Bosacka z ważnym apelem odnośnie kupowania lodów. Większość osób nie ma o tym pojęcia
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Tak próbują oszukać klientów Żabki. Nie dajcie się nabrać
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wspaniałe wieści dla grzybiarzy. Niektórzy czekali na to cały rok
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wrzuć orzechy do gorącej wody. Efekt przejdzie najśmielsze pojęcie
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Czy w piątek po Bożym Ciele można jeść mięso? Arcybiskup zabrał głos
Czytaj więcej >