Smakosze.pl
Obłędnie soczyste kotlety z piersi kurczaka. Wychodzą bosko dzięki 1 sztuczce

canva/Mykola Lunov

Obłędnie soczyste kotlety z piersi kurczaka. Wychodzą bosko dzięki 1 sztuczce

13 Maja 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Masz ochotę na wiosenny, lekki obiad? Przygotuj kotlety z piersi kurczaka. Delikatne, soczyste mięso, złocista, chrupiąca panierka to duet idealny. Kotlety podaj z ulubionymi dodatkami, będzie prosto i przepysznie. Poznaj prosty przepis na obłędnie soczyste kotlety z piersi z kurczaka.

Kotlety z kurczaka są świetną alternatywą dla tradycyjnych kotletów z mięsa wieprzowego. Są delikatne i o wiele lżejsze. Kotlety najpierw namocz w mleku, a później obtocz w jajku i bułce tartej, a będą idealnie soczyste i będą miały pyszną, chrupiącą panierkę.

omlet

Puszysty omlet na śmietanie. Fantastyczne śniadanie z 3 składników

CZYTAJ DALEJ

Kotlety podaj z ulubionymi dodatkami. Moją ulubioną wersją dania jest kurczak podany z domowymi frytkami z piekarnika i lekką sałatką z pomidora, ogórka, cebuli czerwonej i oliwek. Do kotlecików drobiowych równie dobrze będzie pasować ziemniaczane purée, buraki, ogórki kiszone.

Podczas zakupów zwracaj uwagę na datę ważności i wygląd zarówno mięsa, jak i opakowania. Jeśli opakowanie z filetami z kurczaka ma skroploną wodę w środku, a samo mięso jest blade, oznacza to, że nie nadaje się do już do jedzenia. Świeże filety z kurczaka mają jasny, różowy kolor.

Soczyste kotlety z piersi kurczaka

Składniki na 4 porcje:

  • podwójna pierś z kurczaka

  • 300 ml mleka

  • 2 jajka

  • bułka tarta do panierowania

  • sól, pieprz

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić soczyste kotlety z piersi kurczaka?

Mięso umyj, oczyść i podziel na 4 kotlety, każdy z nich rozbij delikatnie tłuczkiem. Tak przygotowane porcje przełóż do miski, zalej mlekiem i wstaw do lodówki na 10- 15 minut. Po tym czasie kurczaka osusz, oprósz z każdej strony solą i pieprzem.

Mięso panieruj kolejno w rozmąconych jajkach i bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony na złoty kolor. Kotlety z piersi kurczak podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.

Kotlety z piersi kurczaka podane z frytkami i letnią sałatką

Źródło zdjęcia: canva/ Studioimagen73

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujemywdomu.pl

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Steki z kalafiora

Przepisy

Obłędne steki z kalafiora z dodatkiem curry i papryki wędzonej. Pyszny wiosenny obiad

Czytaj więcej >
ciasto czekoladowe

Przepisy

Łatwe ciasto czekoladowe z dżemem wiśniowym. Nie skończysz na 1 kawałku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Czytaj więcej >
jajka sadzone

Przepisy

Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby

Czytaj więcej >
Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę

Przepisy

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

Czytaj więcej >
Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”

Przepisy

Wyjątkowe, eleganckie ciasto „Kokosowa śnieżynka” od siostry Anastazji. Nikt mu się nie oprze

Czytaj więcej >