Galaretki drobiowe w kształcie jajek są wielkanocnym hitem. Położysz na stole i zrobisz furorę
Już za miesiąc w Polsce nastaną Święta Wielkanocne Z tej okazji jak zwykle odbędzie się prawdziwa uczta. Jak zaimponować najbliższym swoimi kulinarnymi zdolnościami? Przygotuj pyszne i niezwykle efektowne galaretki drobiowe w kształcie jajka.
Galaretki drobiowe zrobią piorunujące wrażenie
Wielkanocne śniadanie obfituje w jajka we wszystkich postaciach Czy jednak widzieliście kiedyś jajko z mięsa i galaretki? Gwarantujemy, że rodzina oniemieje z zachwytu. W dodatku smak tego specjału w pełni dorównuje jego niezwykłej prezencji.
Jak nadać galaretkom drobiowym charakterystyczny kształt? Robi się to za pomocą…wydmuszek z jajek. Danie nie należy do najszybszych w przygotowaniu, ale z nawiązką wynagradza wszelki trud. Wszak doskonałość nie znosi pośpiechu.
Czy ziemniaki tuczą? Dietetyk nie ma żadnych wątpliwościPrzepis na niezwykłe drobiowe galaretki
Składniki:
- 8 jajek do zrobienia formy
- 2 udka kurczaka
- 1 włoszczyzna
- 1 opakowanie żelatyny
- groszek konserwowy
- kukurydza konserwowa
- 2 liście laurowe
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
Efektowne galaretki drobiowe na Wielkanoc krok po kroku
Z jajek do galaretek drobiowych delikatnie usuń czubeczek. Wydobądź wnętrze ze skorupek. Same skorupki oczyść, umyj i wyparz za pomocą wrzątku. Odstaw jajka do wysuszenia.
W międzyczasie przygotuj wywar do galaretek drobiowych. Udka wraz z warzywami włóż do dużego garnka. Dodaj przyprawy, zalej całość 2 itrami wody i gotuj na niewielkiej mocy palnika. Powinno zająć to tyle czasu, żeby mięso zrobiło się miękkie.
Ugotowane mięso wyjmij z wywaru i odstaw do ostudzenia. Resztę przecedź na sicie. Następnie na każdy litr płynu dodaj 8 łyżek żelatyny. Zamieszaj, aż proszek zupełnie się rozpuści.
Mięso do galaretek drobiowych pokrój na drobne kawałki. Porozkładaj je porcjami do przygotowanych wydmuszek. Dodaj groszek, kukurydzę i pokrojoną w kostkę ugotowaną marchewkę. Całość ostrożnie zalej wywarem wymieszanym z żelatyną.
Galaretki drobiowe w formie jajek odstaw do ostygnięcia. Następnie wstaw je do lodówki do momentu, aż stężeją. Kiedy będą gotowe, obierz je ja zwyczajne jajko. Podawaj ułożone na eleganckim półmisku. Mięsne galaretki Strzelczyka zdają egzamin za każdym razem. Patent na szybkie obieranie jajek będzie w sam raz do tego przepisu.