Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Ryba zmrożona w kość? Nie panikuj, genialny trick rozmrozi ją w 5 minut
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 02.02.2023 20:52

Ryba zmrożona w kość? Nie panikuj, genialny trick rozmrozi ją w 5 minut

Jak błyskawicznie rozmrozić rybę? Mamy niezawodny patent
canva/Fudio

Rozmrażasz rybę w gorącej wodzie? Nigdy tak nie rób. Są o wiele lepsze sposoby na rozmrożenie filetów i dzwonków. Jednym z nich jest letnia woda i mleko. Rybę możemy ogrzać delikatnie w piekarniku. Będzie gotowa w kilka minut.

Filety rybne zwykle sprzedawane są jednak w postaci mrożonej. Niektórzy rozmrażają rybę w zimnej wodzie i wstawiają miskę do lodówki. To dobry sposób, jednak proces rozmrażania trwa kilka godzin. Jak rozmrozić rybę?

Wiele osób popełnia błąd, wstawiając zamrożony filet go gorącej wody. W ten sposób nie rozmrozimy ryby, a zagotujemy mięso, które po usmażeniu lub upieczeniu nie będzie smaczne. Jak rozmrozić rybę? Świetnym sposobem jest rozmrażanie ryby w letniej wodzie i mleku w temperaturze pokojowej.

Mało kto wie, że rybę możemy rozmrozić także w piekarniku. Urządzenie musi być jednak zimne, a rybę rozmrażamy dosłownie chwilę, zanim piekarnik się nagrzeje. Gwałtowne zmiany temperatury nie służą nie tylko rybom, ale i każdemu rodzajowi rozmrażanego mięsa.

Jak błyskawicznie rozmrozić rybę?

Rybę wyjmij z zamrażarki, nie wyciągaj jej z woreczka. Przełóż do miski lub na głęboki talerz i zalej letnią wodą. Po niedługim czasie zacznie się rozmrażać. Rybę wyjmij z woreczka, przełóż na głęboki talerz i zalej mlekiem w temperaturze pokojowej.

Ryba moczona w mleku będzie o wiele delikatniejsza, szybciej się rozmrozi i nie będzie mocno pachnieć podczas smażenia. Rozmrożoną rybę osusz, oprósz solą, pieprzem i panieruj lub przygotuj do pieczenia.

Rybę możemy rozmrozić również w piekarniku

Jeśli chcesz przygotować rybę pieczoną, możesz rozmrozić dzwonki lub filety w piekarniku. W tym celu zamrożoną rybę przełóż na blachę i wstaw do zimnego piekarnika. Urządzenie nastaw na 80- 90 stopni z opcją grzania góra- dół.

Ryba powinna rozmrozić się zanim piekarnik się nagrzeje. Co chwilę sprawdzaj temperaturę piekarnika, żeby nie była zbyt wysoka i nie wysuszyła ryby. Gdy filet będzie już całkowicie rozmrożony, wyjmij rybę z urządzenia i przygotuj według uznania.

Polecamy także nasz artykuł - Jak wybrać dobre śledzie? Dowiedz się również, jaka ryba jest najlepsza do ryby po grecku.

filety rybne w panierce
canva/Sarsmis

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: