Używasz aluminiowych tacek podczas grillowania? W 2 przypadkach możesz sobie poważnie zaszkodzić
Zastanawialiście się kiedyś czy tacki do grilla są szkodliwe? Okazuje się, że są dwie sytuacje przyrządzanie potraw kwaśnych i marynowanych — w których popularny produkt może nie być bezpieczny dla zdrowia. Wyjaśniamy dlaczego.
Grillowanie przy użyciu specjalnych tacek aluminiowych jest praktyczne i wygodne. Niestety w dwóch przypadkach może też nie być do końca bezpieczne. Główną przyczyną jest zawarty w produkcie glin, który w specyficznych warunkach może przechodzić do żywności. Warto być świadomym tego ryzyka.
Czy tacki do grilla są szkodliwe? Znamy odpowiedź
Grillowanie nie należy do najzdrowszych metod przygotowywania potraw. Wszechobecny dym i wysoka temperatura, na jaką wystawiamy żywność, sprzyjają wytwarzaniu się szkodliwych związków chemicznych.
Jeszcze bardziej niebezpieczny jest kapiący tłuszcz, który jest uzasadnieniem dla użycia aluminiowej tacki. Z jednej strony produkt ten zapobiega zapalaniu wydobywających się z potraw soków na węglu, ale z drugiej sam może być przyczyną pogorszenia stanu naszego zdrowia.
Na szczęście dzieje się tak tylko w niektórych przypadkach. Podczas badań naukowych zaobserwowano, że kwaśne marynaty sprzyjają zwiększeniu przenikania aluminium z tacki do jedzenia. Dzieje się tak ze względu na wysoką zawartość soli i stosunkowo niskie pH mieszanek. Jak znaleźć wyjście z tej sytuacji?
Zasady bezpiecznego grillowania są proste
Opisane wyżej ryzyko przenikania aluminium do jedzenia praktycznie nie istnieje w przypadku grillowania lekko posolonego mięsa czy warzyw. Warto więc tak zaplanować posiłki z grilla, by smakowe dodatki pojawiały się dopiero na talerzu.
Jeżeli nie wyobrażamy sobie przyrządzania dań bez aromatycznej marynaty, możemy zdecydować się na zakup specjalnych stalowych brytfanek. To rozwiązanie bezpieczne dla zdrowia i ekologiczne. Dobrym pomysłem będzie też zaopatrzenie się grill gazowy. Tam stosowanie tacek nie jest konieczne, bo ściekający tłuszcz nie ma szans się zapalić.
Po sprawdzone przepisy na dania z grilla zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule zdradzamy niezawodny patent na znakomitą karkówkę z rusztu . Ten natomiast zawiera recepturę na szaszłyki z kurczakiem i warzywami .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Niby schabowy z kalafiora. Jarski przysmak za niewielkie pieniądze
-
Budyniowe naleśniki z serem. Prosty i sprawdzony przepis dla każdego
Źródła: Grill360; Broilking; Żywienie Medonet