Smakosze.pl Produkty Czym różni się dżem od konfitury?
canva/margouillatphotos, Getty Images Pro

Czym różni się dżem od konfitury?

14 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Zarówno dżem, jak i konfitury często podawane są do stołu w czasie śniadania lub kolacji. Co ciekawe istnieje bardzo duża różnica pomiędzy obydwoma produktami. Konfitura jest bowiem znacznie słodsza i wykonuje się ją z większej ilości owoców.

Świeżo upieczona bułka pszenna, posmarowana grubą warstwą masła ze świeżą konfiturą lub dżemem - dla wielu właśnie takie śniadanie jest ideałem, jeśli obok podana jest także herbata z cytryną.

Niektórzy decydują się na samodzielne przygotowanie dżemów lub konfitur, gdyż wychodzą z założenia, że domowe przetwory są smaczniejsze i zdrowsze od gotowych ze sklepu.

Jakie są różnice między dżemem a konfiturą?

Największą różnicą jest oczywiście zawartość owoców w obu produktach. Na 100 g gotowej konfitury, musi ona posiadać przynajmniej 50 g świeżych owoców.

Jedynym konserwantem używanym do wydłużenia przydatności do spożycia konfitury jest cukier, dlatego często pasteryzuje się ją, aby jeszcze bardziej zwiększyć jej trwałość.

Do jej przygotowania można wykorzystywać owoce dojrzałe i nieuszkodzone, dlatego przed włożeniem ich do garnka, należy dokładnie obejrzeć je z każdej strony. Powinny być również bardzo słodkie.

Charakterystyka dżemu

Dżem z kolei ma znacznie mniejszą zawartość owoców. Na 100 g cukru przypada średnio jedynie 25 g owoców, dlatego uważa się, że jest on gorszy jakościowy, od konfitury.

Do dżemów często dodaje się zagęszczacze, jak żelatyna czy agar agar, ponieważ owoce są w zbyt małej ilości, aby utworzyć odpowiednią konsystencję.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Dżemy mają również bardziej delikatny smak od konfitur, więc sprawdzą się dla osób z bardzo wyczulonymi na słodycz kubkami smakowymi.

Dżem

Źródło zdjęcia: canva/RitaE, pixabay

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: deccoria

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy