Jaka jest najlepsza śmietana w Polsce? Bosacka nie ma wątpliwości
Katarzyna Bosacka przygotowała obiecane porównanie składów śmietan od różnych producentów. Na warsztat wzięła te o zawartości tłuszczu 18%. Wyniki jej badania mogą być zaskakujące. Okazuje się, że znane logo i wysoka cena wcale nie gwarantują najlepszego składu.
Katarzyna Bosacka od lat edukuje Polaków w kwestii czytania etykiet kupowanych produktów. W przypadku śmietan sprawa ma się całkiem nieźle, a składy są krótkie i przejrzyste. W niektórych przypadkach mleczny produkt zawiera jednak podejrzane i zupełnie niepotrzebne dodatki. Dowiedz się na co zwrócić szczególną uwagę podczas zakupów.
Jak rozpoznać dobrą śmietanę i jak właściwie ona powstaje?
Jak zaznacza Katarzyna Bosacka, śmietana to najwyższa warstwa surowego mleka. Zbiera się ją z jego powierzchni razem z całym nagromadzonym tłuszczem. W związku z tym skład śmietany powinien zawierać jedynie śmietankę oraz kultury bakterii mlekowych.
Popularna dziennikarka z zadowoleniem zauważyła, ze producenci poszli po rozum do głowy. W większości skład ich wyrobów jest bardzo zadowalający. Na próżno szukać w nich podejrzanych dodatków i dziwnych nazw.
Bosacka pochwaliła m. in śmietanę Łaciatą, Bielucha i firmę Zott. Marki własne sieci Carrefour (śmietana Simply) czy Lidl (Pilos) także zdały test śpiewająco. W badaniu dobrze wypadły również produkty typu "bio" i "eko".
Jakie podejrzane składniki mogą znaleźć się w śmietanie?
Mimo, że większość sprawdzonych śmietan zadowala listą składników, znalazły się w tym gronie także czarne owce. Niektórzy producenci do swoich wyrobów dodają zupełnie niepotrzebne substancje. Czemu decydują się na taką strategię?
Zdaniem Bosackiej gładka i aksamitna śmietana jest w oczach wytwórców bardziej atrakcyjna dla konsumenta. Lampkę ostrzegawczą zapala nam produkt, który po otwarciu opakowania ma na powierzchni warstwę wytrąconej wody. Jak zapewnia ekspertka do spraw zakupów, takie zjawisko jest w naturalnej śmietanie zupełnie normalnie. To właśnie podejrzanie idealna konsystencja powinna wzbudzić naszą czujność.
Jakie składniki znalezione w śmietanie trafiają na czarną listę? Katarzyna Bosacka przestrzega przed zagęstnikami, takimi jak mączka chleba świętojańskiego i karagen. Niektórzy zupełnie niepotrzebne dodają do swojej śmietany skrobię modyfikowaną a nawet wieprzową żelatynę. Jeśli znajdziecie którąś z tych substancji na liście składników, lepiej odłóżcie tę śmietanę z powrotem na sklepową półkę. Podczas następnych zakupów nie dajcie się złapać na tzw. downsizing. Z dobrej jakości śmietaną możesz wyczarować puszyste słodkie ptysie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Tylko dziś. Kultowa polska przekąska do odebrania za darmo. Spełnij 2 warunki i jest Twoja
Roztrzep jajka z 2 dodatkami i wylej na patelnię. Chłopska wersja jajecznicy nasyci każdego
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: Instagram / @katarzynabosacka