Dlaczego do rosołu dodaje się opaloną cebulę? Powód jest bardzo ważny
Nawet początkujący adept kucharzenia wie, że do rosołu dodaje się opaloną cebulę. Czemu jednak służy to działanie? Zrumienione warzywo w tej klasycznej zupie ma kilka zadań. Wpływa pozytywnie zarówno na smak jak i wygląd potrawy.
Dodawanie cebuli do zup nie jest niczym nowym. Praktykuje się to w rozmaitych daniach jak świat długi i szeroki. Również w polskiej kuchni prawdziwy esencjonalny rosół nie powstanie bez tego specjalnego składnika. Z nami poznasz wszystkie szczegóły na ten temat.
Po co dodaje się do rosołu opaloną cebulę?
Opalona cebula w rosole ma aż 3 zadania . Nie warto zatem pomijać wrzucenia jej do garnka z zupą. Choć rosół bez cebuli może oczywiście powstać, to będzie on ustępował smakiem i wyglądem zupie z dodatkiem tego warzywa .
W dodawaniu cebuli do rosołu należy pamiętać o jednej ważnej rzeczy. Pod żadnym pozorem nie gotujmy surowej główki tego warzywa . Przez takie działanie cebula ugotuje się w wywarze i przekaże mu cały swój charakterystyczny, ostry aromat . Nie jest to efekt, którego oczekujemy po prawidłowo ugotowanym rosole.
Po co dodajemy opaloną cebulę do rosołu ? Przede wszystkim dla polepszenia smaku . Intensywny dymny aromat warzywa idealnie komponuje się z tą tradycyjną zupą . Opalona główka podkreśli wywar, ale nie zdominuje go .
Opalona cebula dodana do rosołu wpływa również na jego wygląd . To właśnie jej prawdziwy rosół zawdzięcza intensywną, złocistą barwę . Nieco mniej znanym faktem jest to, że dzięki cebuli wywar jest również bardziej klarowny . Taka zupa nałożona na talerze pięknie się prezentuje .
Jak należy prawidłowo opalić cebulę do rosołu?
Sformułowanie "opalić cebulę" przywodzi oczywiste skojarzenia z żywym ogniem . Przed laty tak właśnie traktowało się warzywo przed dodaniem do zupy. Dziś cebulę możemy opalić nad gazem lub przygotować innymi sposobami , w zależności od tego, w co wyposażona jest nasza kuchnia .
Opalanie cebule należy zawsze przeprowadzać w łupinie . Bez złotobrązowej skórki nie uzyskamy barwy zupy, na której przecież nam zależy. Z warzywa usunąć możemy jedynie zewnętrzną, najbardziej narażoną na zabrudzenia warstwę. Im więcej łupin znajdzie się w garnku, tym lepiej dla rosołu.
Jak opalić cebulę nad kuchenkę gazową ? Przekrojone na pół warzywo nabij na widelec lub dobrze złap w szczypce kuchenne . Następnie cebulę do rosołu trzymaj nad płomieniem do momentu, aż pojawią się na niej czarne plamki . Główkę możesz również położyć na środku palnika, włączyć niewielką moc gazu i poczekać kilka minut .
Co zrobić, kiedy w domu mamy kuchenkę indukcyjną ? Na szczęście nic straconego. Połówki cebuli połóż nacięciem w dół na suchej patelni i podgrzewaj . Po kliku minutach będą gotowe do wrzucenia do garnka.
Opalanie cebuli do rosołu z powodzeniem przeprowadzić także w piekarniku . W tym celu urządzenie należy nagrzać do 220 stopni . Cebulę następnie układamy na blaszce i wstawiamy do pieczenia . Warzywo można wyjąć w momencie, kiedy jego skórką wyraźnie zbrązowieje . Kluczowa dla apetyczności bulionu jest odpowiednia ilość wody do jego gotowania . Poza opaloną cebulą do rosołu warto dodać jeszcze jedno nieoczywiste warzywo .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Wzięła 3 składniki i wrzuciła do blendera. To najlepsze naleśniki, pyszne i bardzo zdrowe
-
Niemcy robią pyzy zupełnie inaczej. Nie do wiary, z czego jest farsz
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama