Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niemcy robią pyzy zupełnie inaczej. Nie do wiary, z czego jest farsz

Niemcy robią pyzy zupełnie inaczej. Nie do wiary, z czego jest farsz

Pyzy po niemiecku
canva/nikada

Pyzy po niemiecku przyrządzane są nieco inaczej niż rodzimy rarytas. Zamiast mielonego mięsa w ziemniaczanej masie zamyka się rumiane grzanki, a samo ciasto doprawia wyrazistymi przyprawami. Całość smakuje znakomicie i zdecydowanie warto spróbować.

Jeśli nie macie pod ręką mielonego mięsa, a naszła was ochota na ziemniaczane danie, niemiecki patent będzie w sam raz. Z powodzeniem możecie do niego wykorzystać nieco mniej już świeże pieczywo czy ziemniaki z poprzedniego obiadu. Przygotowanie nie zajmie wiele czasu.

Przepis na wyborne pyzy po niemiecku

Składniki na pyzy:

  • około 700 g mączystych ziemniaków

  • 2 duże jaja lub 6 łyżek aquafaby

  • 120 g mąki pszennej

  • szczypta pieprzu cayenne

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • świeży szczypiorek do podania

Składniki na farsz i posypkę:

  • 2 szklanki pokrojonego w kostkę pieczywa

  • 100 g masła lub oliwa z oliwek

  • zioła prowansalskie lub czosnek granulowany (opcjonalnie)

Jak zrobić pyszne pyzy po niemiecku? Znamy prosty przepis

Zaczynamy od ugotowania ziemniaków w mundurkach, w osolonej wodzie. Możemy je także upiec w piekarniku. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy tłuszcz i zrumieniamy na nim pieczywo. Wsypujemy wybraną przyprawę, jeśli decydujemy się na grzanki smakowe.

Część przygotowanego rumianego chleba kruszymy — użyjemy do posypania. Nieco przestudzone ziemniaki rozdrabniamy na purée przy pomocy tłuczka lub praski. Do jeszcze nieco ciepłej masy dodajemy przyprawy oraz jaja lub aquafabę.

Mieszamy, a następnie wsypujemy mąkę. Łączymy składniki. W dużym garnku zagotowujemy wodę i solimy ją. Zwilżonymi dłońmi formujemy niezbyt duże kulki z ziemniaczanej masy. W środku każdej z nich robimy niewielkie wgłębienie i zamykamy w nim kilka kawałków podsmażonego pieczywa.

Pyzy po niemiecku gotujemy przez 20 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy polane pozostały po smażeniu tłuszczem z kruszonymi grzankami i szczypiorkiem. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy na inne dania z ziemniaków. Spróbujcie smakowitej zapiekanki z drobiem i warzywami. Polecamy także smakowitą pieczoną wersję w stylu szwedzkim.

Pyzy po niemiecku nie mają mięsa
canva/kabVisio

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: