Niemcy robią pyzy zupełnie inaczej. Nie do wiary, z czego jest farsz
Pyzy po niemiecku przyrządzane są nieco inaczej niż rodzimy rarytas. Zamiast mielonego mięsa w ziemniaczanej masie zamyka się rumiane grzanki, a samo ciasto doprawia wyrazistymi przyprawami. Całość smakuje znakomicie i zdecydowanie warto spróbować.
Jeśli nie macie pod ręką mielonego mięsa, a naszła was ochota na ziemniaczane danie, niemiecki patent będzie w sam raz. Z powodzeniem możecie do niego wykorzystać nieco mniej już świeże pieczywo czy ziemniaki z poprzedniego obiadu. Przygotowanie nie zajmie wiele czasu.
Przepis na wyborne pyzy po niemiecku
Składniki na pyzy:
około 700 g mączystych ziemniaków
2 duże jaja lub 6 łyżek aquafaby
120 g mąki pszennej
szczypta pieprzu cayenne
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz w ilości do smaku
świeży szczypiorek do podania
Składniki na farsz i posypkę:
2 szklanki pokrojonego w kostkę pieczywa
100 g masła lub oliwa z oliwek
zioła prowansalskie lub czosnek granulowany (opcjonalnie)
Jak zrobić pyszne pyzy po niemiecku? Znamy prosty przepis
Zaczynamy od ugotowania ziemniaków w mundurkach, w osolonej wodzie. Możemy je także upiec w piekarniku. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy tłuszcz i zrumieniamy na nim pieczywo. Wsypujemy wybraną przyprawę, jeśli decydujemy się na grzanki smakowe.
Część przygotowanego rumianego chleba kruszymy — użyjemy do posypania. Nieco przestudzone ziemniaki rozdrabniamy na purée przy pomocy tłuczka lub praski. Do jeszcze nieco ciepłej masy dodajemy przyprawy oraz jaja lub aquafabę.
Mieszamy, a następnie wsypujemy mąkę. Łączymy składniki. W dużym garnku zagotowujemy wodę i solimy ją. Zwilżonymi dłońmi formujemy niezbyt duże kulki z ziemniaczanej masy. W środku każdej z nich robimy niewielkie wgłębienie i zamykamy w nim kilka kawałków podsmażonego pieczywa.
Pyzy po niemiecku gotujemy przez 20 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy polane pozostały po smażeniu tłuszczem z kruszonymi grzankami i szczypiorkiem. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie przepisy na inne dania z ziemniaków. Spróbujcie smakowitej zapiekanki z drobiem i warzywami. Polecamy także smakowitą pieczoną wersję w stylu szwedzkim.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Bez mąki, bez cukru. Zdrowy, domowy budyń zrobisz w kilka chwil
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama