Dlaczego na ogórkach kiszonych pojawia się pleśń? Ten błąd jest najbardziej kosztowny
Teoretycznie nie ma nic prostszego, niż przygotowanie ogórków kiszonych. W praktyce jednak warzywa nierzadko wychodzą miękkie, nieapetyczne, a czasem wręcz śmierdzące. Powodów takiego stanu rzeczy może być kilka, jednak najpowszechniejszy jest jeden podstawowy błąd. Kiszonki przygotowujemy z użyciem niedokładnie umytych i wysuszonych nakrętek i słoików.
Polacy uwielbiają ogórki kiszone
Przygotowywanie ogórków kiszonych to niemal nasz sport narodowy. W prawie każdym domu słoik tego specjału nastawiony był chociaż raz. Czemu wiec niektóre partie ogórków wychodzą zaskakująco pyszne, a inne odbierają apetyt od samego patrzenia? Wszelkie wątpliwości postaramy się rozwiać w naszym krótkim poradniku.
Niepokojące objawy podczas kiszenia ogórków- czy trzeba się ich bać?
Kieszenie ogórków odbywa się w procesie fermentacji . Zalanie warzyw solanką i szczelnie zamknięcie stwarza wewnątrz naczynia idealne warunki do rozwoju bakterii fermentacji mlekowej . Podczas samego procesu zachodzą rozmaite zjawiska, które mniej wprawnych amatorów kiszenia mogą zaniepokoić . Postaramy się omówić każde z nich po kolei.
Wątpliwości może wzbudzać fakt buzowania się ogórków kiszonych . Po otwarciu słoika warzywa w widoczny sposób wydzielają z siebie gaz . Nie jest to żaden powód do obaw, gdyż gazowanie jest wynikiem produkcji dwutlenku węgla przez bakterie mlekowe . Możemy taką buzującą kiszonkę bez obaw spożywać .
Równie wielkie emocje wzbudza zebrana na ogórkach piana . Ta biała, pływająca na powierzchni również wynika ze sposobu działania bakterii . O ile zalewy nie pokrywa kożuch pleśni, możemy ogórki bezpiecznie zajadać . O ewentualnym zepsuciu z pewnością poinformuje nas w pierwszej kolejności zapach przetworu .
W słoiku z ogórkami zalewa zrobiła się mętna ? To również zupełnie naturalny objaw fermentacji . Takiej wodzie często towarzyszy biały osad zebrany na dnie słoika . Dla pewności potwierdzamy- nie jest on szkodliwy dla naszego zdrowia .
Na czym polegają najczęstsze błędy robione przy kiszeniu ogórków?
Niewłaściwie przygotowane ogórki kiszone mogą się zepsuć lub spleśnieć . Innym razem wyjdą zupełnie miękkie i nieapetyczne . To bardzo frustrujące zjawiska, skazujące całą partię warzyw na zmarnowanie . Postaramy się podpowiedzieć jak uniknąć podobnych problemów .
Zebrana na ogórkach pleśń niejednego potrafi doprowadzić do palpitacji . Odpowiedzialne za jej powstanie są niepożądane bakterie, które dostały się do wnętrza słoika . Źródłem problemu najczęściej są brudne naczynia, niedokładnie umyte ręce, nieszczelne słoiki i zakrętki , lub niedostateczne oczyszczenie samych warzyw. Zepsute w ten sposób ogórki bardzo brzydko pachną i praktycznie rozpadają się pod widelcem .
Miękkie ogórki kiszone nie muszą mieć jednak nic wspólnego z pleśnią . Przetwory wyjdą w ten sposób, jeśli do ukiszenia wybierzmy warzywa słabej jakości . Nadmiar nawozów podczas uprawy lub zebranie ogórków zbyt młodych to niemal gwarancja nieudanych ogórków . Do kiszenia najlepiej wybierać towar sprawdzony, od zaufanych dostawców .
Ogórki zmiękną, jeśli do ich przyrządzenia zrobimy złą zalewę . Idealna solanka ma mieć stężenie między 6 a 8 procent . Do jej przygotowania użyj twardej soli kamiennej niejodowanej .
Uważaj z dodawaniem przypraw do ogórków . Nadmiar, jak i niedobór, wpłyną niekorzystnie na smak przetworów . Suma masy dodatków, takich jak czosnek, chrzan czy koper powinna stanowić ok. 3 procent reszty składników .
Pamiętaj, aby ogórki kisić we właściwej temperaturze . Pierwszą dobę powinny spędzić w temperaturze pokojowej . Dopiero potem możemy przenieść je w inne, chłodniejsze miejsce . Dalsza część fermentacji odbywa się w 12-18 stopniach . Biały nalot na ogórkach kiszonych jest oznaką jednego zjawiska . Czy miękkie ogórki nadal nadają się do jedzenia ?