Dlaczego należy zawsze usuwać liście laurowe z potraw? Mało kto zna powód
Liście laurowe są w powszechnym użyciu w naszej kuchni. Żadna tradycyjna zupa czy gulasz nie mogą obyć się bez ich dodatku. Przyprawę jednak zawsze należy usunąć z potrawy po zakończeniu gotowania. Ich pozostawienie może poskutkować przypadkowym spożyciem liścia, co jest bardzo niepożądane.
Liście laurowe nadają subtelny ziołowy smak. Dodaje się je do potraw długo gotowanych. W przeciwieństwie do innych przypraw zaleca się, aby nie pozostawiać liści w garnku z gotowym daniem. Dowiedz się dlaczego.
Czy liście laurowe są toksyczne?
Przez długi czas popularne było stwierdzenie, że liście laurowe mają toksyczne właściwości . Wiele osób usuwało je z garnka właśnie ze względu na tę rzekomą ich cechę . Badania laboratoryjne rozwiały wszelkie wątpliwości na ten temat .
Substancje zawarte w liściach laurowych są dla ludzkiego organizmu całkowicie nieszkodliwe . Gdyby było inaczej, z pewnością nie cieszyłyby się taką popularnością w naszych garnkach . Jedyne, czemu liść laurowy może zaszkodzić, to niektóre szczepy bakterii i grzybów .
Olejki eteryczne zawarte w liściach laurowych są cenione w medycynie ludowej . Są niezastąpione w walce z drobnoustrojami . Posiadają jednak jedną cechę, przez którą lepiej nie spożywać ich w całości. Czemu należy usuwać liście laurowe z potrawy?
Z jakiego powodu lepiej nie zostawiać liści laurowych w garnku?
Teoretycznie liście laurowe nadają się do spożycia . Nie zawierają w sobie szkodliwych związków. Problem tkwi w ich szczególnych właściwościach fizycznych .
Liście laurowe mają sztywną i skórzastą budowę . Mimo wielogodzinnego czasem gotowania, nie miękną w trakcie obróbki . Krawędź liścia jest twarda, i można wręcz powiedzieć, że ostra. Te cechy nie czynią w przyprawy smakowitego kąska .
Próba spożycia liścia laurowego może skończyć się zadławieniem . W przypadku jego połknięcia, istnieje ryzyko pokaleczenia układu pokarmowego przez ostrą krawędź liścia . Aby uniknąć takich przykrych przypadków, liście powinno się usuwać z garnka po zakończeniu gotowania . Jeśli któryś z nich przypadkiem trafi jednak do Twoich ust, najlepiej czym prędzej go wypluć . Liście laurowe to skuteczna broń w walce z nieproszonymi gośćmi . Napar z dwóch popularnych przypraw potrafi zdziałać cuda .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Zapiekanki rodem z PRL-u jak za dawnych lat? Sekret tkwił w 1 sztuczce
-
Zapomnij o wołowinie. Najlepszą wersję tatara zrobisz z zupełnie innego przysmaku
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama