Smakosze.pl Porady Dlaczego należy zawsze usuwać liście laurowe z potraw? Mało kto zna powód
Canva / Nicolas Garrat

Dlaczego należy zawsze usuwać liście laurowe z potraw? Mało kto zna powód

27 grudnia 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Liście laurowe są w powszechnym użyciu w naszej kuchni. Żadna tradycyjna zupa czy gulasz nie mogą obyć się bez ich dodatku. Przyprawę jednak zawsze należy usunąć z potrawy po zakończeniu gotowania. Ich pozostawienie może poskutkować przypadkowym spożyciem liścia, co jest bardzo niepożądane.

Liście laurowe nadają subtelny ziołowy smak. Dodaje się je do potraw długo gotowanych. W przeciwieństwie do innych przypraw zaleca się, aby nie pozostawiać liści w garnku z gotowym daniem. Dowiedz się dlaczego.

Czy liście laurowe są toksyczne?

Przez długi czas popularne było stwierdzenie, że liście laurowe mają toksyczne właściwości . Wiele osób usuwało je z garnka właśnie ze względu na tę rzekomą ich cechę . Badania laboratoryjne rozwiały wszelkie wątpliwości na ten temat .

Substancje zawarte w liściach laurowych są dla ludzkiego organizmu całkowicie nieszkodliwe . Gdyby było inaczej, z pewnością nie cieszyłyby się taką popularnością w naszych garnkach . Jedyne, czemu liść laurowy może zaszkodzić, to niektóre szczepy bakterii i grzybów .

Olejki eteryczne zawarte w liściach laurowych są cenione w medycynie ludowej . Są niezastąpione w walce z drobnoustrojami . Posiadają jednak jedną cechę, przez którą lepiej nie spożywać ich w całości. Czemu należy usuwać liście laurowe z potrawy?

Z jakiego powodu lepiej nie zostawiać liści laurowych w garnku?

Teoretycznie liście laurowe nadają się do spożycia . Nie zawierają w sobie szkodliwych związków. Problem tkwi w ich szczególnych właściwościach fizycznych .

Liście laurowe mają sztywną i skórzastą budowę . Mimo wielogodzinnego czasem gotowania, nie miękną w trakcie obróbki . Krawędź liścia jest twarda, i można wręcz powiedzieć, że ostra. Te cechy nie czynią w przyprawy smakowitego kąska .

Próba spożycia liścia laurowego może skończyć się zadławieniem . W przypadku jego połknięcia, istnieje ryzyko pokaleczenia układu pokarmowego przez ostrą krawędź liścia . Aby uniknąć takich przykrych przypadków, liście powinno się usuwać z garnka po zakończeniu gotowania . Jeśli któryś z nich przypadkiem trafi jednak do Twoich ust, najlepiej czym prędzej go wypluć . Liście laurowe to skuteczna broń w walce z nieproszonymi gośćmi . Napar z dwóch popularnych przypraw potrafi zdziałać cuda .

Canva / Ballun
Canva / Ballun

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy