Smakosze.pl Porady Dlaczego w jajku czasem widoczna jest czerwona plamka?
canva/ponce_photography, pixabay

Dlaczego w jajku czasem widoczna jest czerwona plamka?

10 stycznia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Jajkami zajadamy się praktycznie cały czas, ponieważ mają doskonały smak oraz wypełnione są mnóstwem substancji odżywczych. Niekiedy naszym oczom po rozbiciu skorupki ukazują się jajka, w których pływa czerwona plamka. Wiele osób wyrzuca takie jajka, jednak uspokajamy, ponieważ nie ma się czego obawiać. W żadnym wypadku nie jest to zarodek, lecz odrobina krwi, która nie wpływa w ogóle na smak i właściwości jajka.

Jajka zwykle goszczą w naszym jadłospisie rano, kiedy przygotowuje się śniadanie. Niezależnie czy decydujemy się na zrobienie z nich jajecznicy, czy przygotowanie w inny sposób, stanowią istotny element żywienia.

Zdarza się, że po rozbiciu skorupki zauważa się, że wewnątrz jajka pływa niewielkich rozmiarów czerwona plamka. Można spotkać się z opiniami, że jest to nierozwinięty płód kury, jednak prawda jest zupełnie inna i spożycie takiego jajka w niczym nie zagraża.

Czerwona plamka w jajku nie jest zarodkiem

Choć w Internecie można znaleźć różne informacje na temat czerwonej plamki, postanowiliśmy dokładnie wyjaśnić to zagadnienie. Nie ma bowiem żadnych przesłanek, aby takie jajka utylizować w zlewie czy śmieciach.

W rzeczywistości czerwona plamka jest niewielkim skrzepem krwi, która dostała się do jajka podczas formowania się go w kurzym jajowodzie. Co więcej, nie oznacza ona, że ptak jest w złej kondycji lub na coś choruje.

Zazwyczaj o powstaniu plamki warunkują geny bądź cykl menstruacyjny. Niektóre ptaki mają predyspozycje genetyczne do pękania naczynek podczas tworzenia jajka. Często można znaleźć skrzep u jajek od kur, które dopiero zaczęły je znosić.

Czy takie jajka można jeść?

Bez wątpienia nie ma przeciwwskazań do niejedzenia jajek z czerwoną plamką. Po usmażeniu na patelni czy ugotowaniu na twardo nie będzie po niej żadnego śladu, więc można jeść je ze smakiem tak, jak każde inne jajko. Nie ma żadnych różnic w wartościach odżywczych, konsystencji czy smaku.

Jeśli często widzisz ją w jajkach od tego samego hodowcy, warto przyjrzeć się warunkom, w jakich żyją zwierzęta na fermie. Plamka może być bowiem wskazówką do złej diety - rzadko jest objawem braku witamin.

Innym powodem może być życie zwierząt w za dużym stresie. Ścisk na fermie czy za mała przestrzeń negatywnie wpływają na zdrowie i samopoczucie kur. Szacuje się, że około 1% wszystkich znoszonych przez kury jajek zawiera taką właśnie plamkę, co pokazuje powszechność tego zjawiska.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, czy kolor skorupki jajka ma znaczenie. Ten tekst wyjawia prosty sposób, dzięki któremu rozpoznasz, czy jajko jest świeże.

Jajka

Źródło zdjęcia: canva/naturalcares, pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: o2

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy