Smakosze.pl
Jajka

canva/chas53, Getty Images Pro

Czy kolor skorupki jajka ma znaczenie?

6 Stycznia 2022

(Ostatnia zmiana: 15 Stycznia 2022)

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Jajka są bardzo ważną częścią diety człowieka - jako jeden z niewielu produktów posiadają, w większość substancji odżywczych. Od lat ludzie zastanawiają się, który kolor skorupki jest najzdrowszy i najsmaczniejszy. Okazuje się, że kolor w żadnym wypadku nie zmienia jakości jajka i nie ma większego znaczenia.

Jajka przybierają różne wielkości i kolory, choć w Polsce najpopularniejsze są dwie barwy - biała i brązowa. Polacy wybierają zwykle brązowe jajka, ponieważ uważa się, że kury je znoszące są hodowane w naturalny sposób.

Kapusta pekińska z czarnymi plamkami

Co oznaczają czarne plamy na kapuście pekińskiej?

CZYTAJ DALEJ

Biała skorupka daje z kolei znak, że kury nie miały odpowiednich warunków, a niektórzy twierdzą nawet, iż biały kolor to znak modyfikacji genetycznych. Rozwiewamy wszelkie wątpliwości i niżej wyjaśniamy, od czego zależy kolor skorupki.

Czy kolor skorupki ma jakiś wpływ na zawartość jajka?

Tak jak można przeczytać na portalu poradnikzdrowie.pl, kolor skorupki jajka nie ma żadnego znaczenia. Nie wpływa on zarówno na wartości odżywcze zawarte w jajkach ani na ich smak. Tak więc zastanawiając się nad wyborem koloru, warto kierować się po prostu estetyką. 

W wielu miejscach słyszy się, że kolor jajek może zależeć od sposobu hodowli ptaków czy rodzajowi pokarmu, którym są karmione. Specjaliści z dziedziny hodowli kur nie mają żadnych złudzeń - kolor skorupki zależy tylko od kodu genetycznego zwierzęcia.

Z czego wynika różny kolor jajek?

Gdy organizm kury syntetyzuje hemoglobinę, podczas procesu wytwarzane są również barwniki. Te mogą odkładać się w skorupkach znoszonych przez nie jaj. Kury, które dają jajka o białej skorupce zwyczajnie, nie odkładają w nich tychże barwników.

Co ciekawe udowodniono badaniami, że kury o białym upierzeniu znoszą białe jajka, a ptaki o brązowym czy beżowym zabarwieniu, składają jaja w kolorach brązu lub beżu. Można więc ocenić po piórach kolor przyszłych jaj.

Wartości odżywcze jajek

Jajka pełne są wartości odżywczych, takich jak A, E, witaminy z grupy B, K oraz D. Są źródłem minerałów: wapń, żelazo, cynk, fosfor, potas i selen. Duża ilość lecytyny bardzo pozytywnie wpływa na wiele aspektów pracy ludzkiego organizmu - między innymi poprawia pracę mózgu oraz chroni wątrobę. 

Kolejną ważną substancją jest luteina, której najwięcej jest w żółtku. Regularne przyjmowanie tego związku poprawia wzrok i zapobiega pojawianiu się wad i chorób narządu widzenia. Dlatego jajka powinny być ważną częścią diety.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak usmażyć idealne jajka sadzone ze ściętym białkiem i płynnym żółtkiem. Ten tekst wyjawia, jak rozpoznać czy jajka są świeże.

Jajka

`Źródło zdjęcia: canva/Masanyanka, Getty Images Pro

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: poradnikzdrowie

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

czarny bez

Produkty

Dlaczego warto zimą sięgać po syrop z czarnego bzu?

Czytaj więcej >

Produkty

Czym jest biały nalot na czekoladzie?

Czytaj więcej >

Produkty

Dlaczego lepiej nie podawać dzieciom parówek na śniadanie?

Czytaj więcej >
jarmuż

Produkty

Dlaczego warto jeść jarmuż i jak go przygotować?

Czytaj więcej >
Biedronka sklep

Produkty

Co czeka na nas w Biedronce od poniedziałku?

Czytaj więcej >
Kawa z odrobiną sody nie będzie kwaśna

Produkty

Dlaczego warto dodać odrobinę sody do kawy?

Czytaj więcej >