Smakosze.pl Przepisy Dlaczego warto do wątróbki dodawać majeranek?
arfo, Getty Images

Dlaczego warto do wątróbki dodawać majeranek?

13 kwietnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Wątróbka powinna stanowić ważny element diety głównie dla dwóch grup ludzi - rekonwalescentów, którzy po operacjach czy wypadkach dochodzą do siebie, oraz anemików, którzy cierpią na niedokrwistość. W obu przypadkach dostarczanie żelaza jest bardzo ważne.

Niestety, jeśli ktoś nie posiada umiejętności ugotowania tego produktu w odpowiedni sposób, finalny efekt jest gorzki i mało smaczny. Istnieją jednak sposoby, dzięki którym z łatwością niweluje się ten nieprzyjemny defekt. Jednym z nich jest dodanie majeranku podczas smażenia.

Wątróbka jest gorzka? Dopraw ją majerankiem

Wątróbka posiada gorzki posmak, ponieważ odpowiada za oczyszczanie organizmu z wszelkich toksyn. Oczywiście nie trzeba martwić się jej szkodliwością, ponieważ smak jest jedyną po nich pozostałością . Dopraw ją podczas smażenia suszonym majerankiem, a jej smak stanie się o wiele lepszy.

Inną metodą jest wymoczenie wątróbki w mleku i cebuli. Biały płyn wyciągnie z niej ewentualne smakowe niedoskonałości, a cebula doda delikatnie ostrego, bardziej wyrazistego smaku. Poniżej prezentujemy jeden z najlepszych przepisów, który pozwoli ci przygotować ją idealnie.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy najszybszy sposób na lepienie pierogów. W tym tekście z kolei pokazujemy najnowszą inwestycję Roberta Lewandowskiego - restaurację, która ma być otwarta w te wakacje.

Suszony majeranek. Źródło: canva.com/Mykola Lunov

Przepis na pyszną wątróbkę

Składniki:

  • 0.5 kg wątróbki indyczej

  • 3 cebule

  • 2 łyżki mąki

  • sól

  • pieprz

  • majeranek

  • olej

Gotowanie rozpocznij od dokładnego oczyszczenia wątróbki z błon i żył. Przemyj ją pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie pokrój wątróbkę w plastry o grubości około 1-2 cm. Jeśli chcesz skorzystać z tricku z mlekiem, zalej podrób płynem i wstaw do lodówki na około 3 godziny.

Niezależnie czy zdecydowałeś się na marynowanie czy nie, przed rozpoczęciem smażenia wątróbki należy ją dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokrój cebulę w plastry i wrzuć ją na patelnię z olejem. Ogień ustaw na średnią moc, aby nic się nie przypaliło.

Gdy cebulka stanie się skarmelizowana, wrzuć obtoczoną w mące wątróbkę. Smaż ją na dużym ogniu i po chwili dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Zmniejsz ogień, przykryj pokrywka i duś przez 10 minut. Podawaj od razu po usmażeniu. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: sio-smutki.blogspot.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy