Dlaczego warto dodać cynamon do kawy?
Niektórzy uważają, że dzień bez kawy to dzień stracony. Z pewnością chodzi im o energię i koncentrację, których ten napój dodaje. A wiecie, dlaczego warto dodać cynamon do kawy? Powodów jest kilka i nie chodzi tylko o smak.
Kawa to najpopularniejszy napój na świecie. No oczywiście po wodzie, ale przed herbatą. Jest ceniona za smak, aromat, a także za właściwości pobudzające. Trudno bez niej rozpocząć dzień, ale przyjemnie ją też wypić po południu, aby dodać sobie energii.
Większość osób kawę słodzi, ewentualnie wzbogaca mlekiem. Jednak warto też do niej dodać przyprawy. Zwłaszcza te korzenne, które doskonale harmonizują z jej smakiem. Oprócz niezwykłego aromatu, jaki pojawi się nad naparem, zyska on też przydatne właściwości.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Dlaczego warto dodać cynamon do kawy?
Cynamon jest jedną z najpopularniejszych i najbardziej lubianych przypraw korzennych. Ma przyjemny aromat i słodko-pikantny smak, nie za mocny, nie za lekki. Chętnie dodajemy go do deserów, zwłaszcza tych z owocami, można nim też przyprawiać sosy i mięsa. Ale jest wprost stworzony do kawy.
Cynamon ma właściwości rozgrzewające, o czym warto pamiętać zwłaszcza jesienią i zimą. Nie tylko dlatego, że jest chłodniej, ale też dlatego, że łatwo można złapać infekcję. Cynamon postara się temu zapobiec, bo działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i antybakteryjnie.
Kawa z cynamonem poprawi też nastrój, bo podziała na nas jak aromaterapia. Po czarną kawę z dodatkiem cynamonu powinny sięgać osoby chcące trochę schudnąć. Cynamon jest bowiem przyprawą, która pobudza metabolizm i przyspiesza spalanie tłuszczu. Poza tym cynamon pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi. Napar kawy z dodatkiem cynamonu ma silne działanie przeciwutleniające. Spowalnia więc procesy starzenia się, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych. Działa też rozluźniająco, więc może przynieść ulgę przy bolesnych miesiączkach czy w zespole napięcia miesiączkowego.
Przepis na kawę z cynamonem
Składniki:
-
1 filiżanka espresso
-
1 filiżanka wody
-
1 łyżeczka cukru
-
1 plasterek pomarańczy
-
szczypta mielonego cynamonu
Espresso podgrzej z gorącą wodą, wlej do szklanki. Posłodź do smaku, oprósz cynamonem, wymieszaj. Szklankę udekoruj plasterkiem pomarańczy.
Więcej ciekawostek na temat kawy znajdziecie na naszych stronach. Dowiecie się z nich np. czy mleko jest dobrym dodatkiem do kawy oraz co dodać do kawy by nie mieć ochoty na słodycze .
Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:
Źródło zdjęcia: canva/pixelshot
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: cafesilesia, dziendobry.tvn