Dlaczego warto dodać do rosołu goździki?
Rosół to danie, które w wielu domach gości co niedzielę. Chociaż większość miłośników kuchni ma swoją ulubioną wersję tego dania, to czasem warto z nim poeksperymentować i wrzucić do zupy pewne nietypowe dodatki. Niektóre z nich mają też wyjątkowe prozdrowotne właściwości.
Goździki w rosole? Dlaczego nie!
Wielu znawców kuchni, w tym sama Gessler dodają do rosołu goździki. Zupa zyskuje wtedy nie tylko bardziej intensywny smak, ale również szereg właściwości odżywczych. Wystarczy wrzucić dwa goździki do rosołu, aby się o tym przekonać.
Chociaż przyprawa kojarzy się z zimą i świętami Bożego Narodzenia, to tak powinniśmy stosować ją przez okrągły rok. Powód? Ich wyjątkowe właściwości zdrowotne. Niestety, nie każdy o nich wie, a szkoda!
Prozdrowotne zalety goździków
Goździki to przyprawa, która znalazła zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w medycynie ludowej. Polecane jest nie tylko dodawanie go do potraw, ale również ich regularne żucie. Powody robią wrażenie.
Goździki są skarbnicą eugenolu. Jest to substancja o działaniu antybakteryjnym i przeciwwirusowym. Dlatego, regularne żucie goździków lub dodawanie ich do herbaty wzmacnia naszą odporność.
Przyprawę można również z powodzeniem stosować przy uciążliwych bólach zęba. Zawarte w niej związki łagodzą nieprzyjemne dolegliwości. Z goździków można także zrobić domowy napar na infekcje grzybicze.
Regularne nim jamy ustnej nie tylko ograniczy rozwój bakterii, ale również zlikwiduje nieświeży oddech. Warto wspomnieć, że podobne działanie ma również imbir, o czym wspominaliśmy w tym artykule.