Smakosze.pl
Rosół

canva/macniak

Dlaczego warto dodać do rosołu goździki?

17 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Domowy rosół to więcej niż smaczne danie. Zupa może być prawdziwym domowym lekarstwem na wszelkie niechciane infekcje. Szczególnie wtedy, jeśli dodamy do niej pewien dość zaskakujący prozdrowotny składnik. Mowa o aromatycznych goździkach, kt

Rosół to danie, które w wielu domach gości co niedzielę. Chociaż większość miłośników kuchni ma swoją ulubioną wersję tego dania, to czasem warto z nim poeksperymentować i wrzucić do zupy pewne nietypowe dodatki. Niektóre z nich mają też wyjątkowe prozdrowotne właściwości.

Goździki w rosole? Dlaczego nie!

Wielu znawców kuchni, w tym sama Gessler dodają do rosołu goździki. Zupa zyskuje wtedy nie tylko bardziej intensywny smak, ale również szereg właściwości odżywczych. Wystarczy wrzucić dwa goździki do rosołu, aby się o tym przekonać.

Chociaż przyprawa kojarzy się z zimą i świętami Bożego Narodzenia, to tak powinniśmy stosować ją przez okrągły rok. Powód? Ich wyjątkowe właściwości zdrowotne. Niestety, nie każdy o nich wie, a szkoda!

Prozdrowotne zalety goździków

Goździki to przyprawa, która znalazła zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w medycynie ludowej. Polecane jest nie tylko dodawanie go do potraw, ale również ich regularne żucie. Powody robią wrażenie.

Goździki są skarbnicą eugenolu. Jest to substancja o działaniu antybakteryjnym i przeciwwirusowym. Dlatego, regularne żucie goździków lub dodawanie ich do herbaty wzmacnia naszą odporność.

Przyprawę można również z powodzeniem stosować przy uciążliwych bólach zęba. Zawarte w niej związki łagodzą nieprzyjemne dolegliwości. Z goździków można także zrobić domowy napar na infekcje grzybicze.

Regularne nim jamy ustnej nie tylko ograniczy rozwój bakterii, ale również zlikwiduje nieświeży oddech. Warto wspomnieć, że podobne działanie ma również imbir, o czym wspominaliśmy w tym artykule.

Nie jest to koniec prozdrowotnych zalet goździków. Przyprawa wspomaga również funkcjonowanie wątroby oraz wzmacnia nasze kości i stawy. Nic dziwnego, że niezależnie od pory roku warto ją dodawać do herbaty lub właśnie rosołu!

Polecamy również nasz artykuł o prozdrowotnych korzyściach majeranku. Znajdziecie go tutaj.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: radio zet/ poradnik zdrowie/ kuchnia wp

Zapraszamy na nasz Instagram

undefined

Podobne artykuły

Porady

Czy powinno się obierać ogórki na mizerię?

Czytaj więcej >
czy można pić jajka

Porady

Czy można pić surowe jajka?

Czytaj więcej >

Porady

Jak drylować wiśnie lub czereśnie bez drylownicy?

Czytaj więcej >
naleśniki ciasto

Porady

Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki?

Czytaj więcej >

Porady

Ukryta funkcja kas samoobsługowych

Czytaj więcej >

Porady

Jak wykorzystać liście chrzanu w kuchni?

Czytaj więcej >