Dlaczego warto dodać ziemniaki do sernika?
Sernik należy do ulubionych, polskich ciast. Jest pożywny, niezbyt słodki i można go przygotować na wiele sposobów. Dziś powiemy wam, dlaczego warto dodać ziemniaki do sernika? Jeśli myślicie, że tylko ze względów oszczędnościowych, to się bardzo mylicie.
Podstawą sernika jest oczywiście biały ser lub twaróg. Ostatnio większość z nas korzysta z gotowego, mielonego twarogu dostępnego w wiaderkach lub batonach. Jednak trochę lat wstecz biały ser mieliło się samodzielnie w maszynce do mięsa. I jak wiele gospodyń uważa, to był dopiero sernik.
Dlaczego warto dodać ziemniaki do sernika?
Niektórzy dodawali do masy serowej ugotowane ziemniaki. Częściowo było to spowodowane oszczędnością, bo w ten sposób na sernik potrzebne było mniej sera. Jednak ziemniaki pełniły też w serniku inną funkcję. Dzięki nim masa serowa staje się bowiem doskonale wilgotna i dłużej zachowuje świeżość. I taki właśnie sernik dziś przygotujemy.
Sernik z ziemniakami
Składniki:
na ciasto:
-
100 g mąki
-
40 g masła
-
1 jajko
-
40 g cukru pudru
-
2 łyżki gęstej śmietany
-
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
na masę serową:
-
500 g twarogu mielonego
-
2-3 ugotowane ziemniaki
-
50 g rodzynek
-
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
-
1 łyżeczka mąki
-
5 jajek
-
100 g masła
-
250 g cukru pudru
-
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
-
polewa czekoladowa
Przygotowanie sernika
Na ciasto mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj kawałki masła, posiekaj, rozkrusz w palcach.
Dodaj cukier puder i jajko wymieszane ze śmietaną. Zagnieć jednolite ciasto. Ciasto zawiń w folię, schłodź.
Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwaj widelcem, piecz ok. 15 min w 180 st. C.
Na masę serową ziemniaki przepuść przez praskę, zmiksuj z serem. Rodzynki opłucz, osusz, wymieszaj ze skórką pomarańczową, oprósz mąką, potrząśnij.
Masło utrzyj z cukrem pudrem. Dalej ucieraj, dodając po jednym żółtku. Potem dodawaj do masy porcjami ser wymieszany z ziemniakami, wsyp też proszek do pieczenia, zmiksuj.
Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy serowej razem z bakaliami. Całość delikatnie wymieszaj łyżką.
Masę serową wyłóż na podpieczony spód. Sernik wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 50 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu posmaruj go polewą czekoladową.
Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na pyszne serniki. Sprawdź, jak przygotować lekki sernik wg przepisu Anny Lewandowskiej . Poznaj też przepis na sernik bez sera .
Źródło zdjęcia: canva/JokoHarismoyo
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: domowe-wypieki