Smakosze.pl Produkty Dlaczego warto jeść czosnek na czczo?
Czosnek

Dlaczego warto jeść czosnek na czczo?

5 listopada 2021

Czosnek znany jest ze swoich właściwości wspomagających walkę z chorobami i skuteczności w podnoszeniu odporności. Popularna przyprawa będzie bardziej pomocna, jeśli spożyjemy ja na czczo.

Świeży i dobrze przechowywany czosnek to prawdziwy skarb dla naszego organizmu. Jest cenny w profilaktyce wielu chorób układu krwionośnego, nowotworów oraz przeziębienia i grypy. Jedząc go regularnie, z pewnością odczujecie jego zbawienne działanie.

Ząbek czosnku spożyty na czczo pomoże wesprzeć organizm

Starohinduska ajurweda zaleca, aby po tę przyprawę sięgać rano , jeszcze przed pierwszym posiłkiem. Ząbek czosnku powinno się zmiażdżyć dużo wcześniej i zjeść go, dopiero gdy od momentu rozdrobnienia upłynie kilkanaście godzin. Najlepiej zrobić to wieczorem a rano spożyć czosnek, popijając go szklanką wody.

Warto wiedzieć, że choć w ten sposób dostarczamy sobie dużo dobroczynnych składników, nie każdy może z niego skorzystać. Część z nas może się po takim spożyciu czosnku poczuć źle. Nudności i bóle brzucha będą sygnałem, że taki sposób podania tego warzywa nie jest dla nas korzystny.

Mimo wszystko warto wtedy sięgać po czosnek w innej formie. Warzywo to bowiem zapobiega infekcjom dróg moczowych. Jak wykazały badania, czosnek jest zabójczy dla ponad 80 procent opornych na antybiotyki bakterii, które wywołują zakażenie układu moczowego . Jest to głównie efekt działania allicyny i związków siarki.

Czosnek przyczynia się też do obniżenia stężenia niekorzystnej frakcji cholesterolu , LDL, jednocześnie podwyższając poziom HDL. Działanie to odgrywa istotną rolę w profilaktyce chorób serca. Częste spożywanie czosnku przeciwdziała takżz powstawaniu zakrzepów, wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i chroni naczynia krwionośne przed uszkodzeniem.

Opisane powyżej właściwości czosnku wynikają z działania allicyny — przeciwutleniacza, którego prekursor allina zawarty jest w tym warzywie . Allicyna w czosnku pojawia się na skutek reakcji chemicznej, jaka zachodzi po jego rozdrobnieniu. Więcej o tym procesie pisaliśmy już wcześniej w artykule dotyczącym krojenia czosnku . Zachęcamy do zapoznania się z instrukcjami.

Posiekany czosnek
Posiekany czosnek

Źródło zdjęcia: canva/Olga Yastremska's Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotowanie.onet

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy