Wielu z nas przechowuje tam blachy do ciast, patelnie czy garnki. Tymczasem szuflada pod piekarnikiem ma zupełnie inne przeznaczenie. Dowiedzcie się jak z niej poprawnie korzystać.
Oczywiście możemy trzymać w niej naczynia lub pozostawić ją pustą. Ta szuflada została stworzona jednak do czegoś zupełnie innego. Jej projektanci przygotowali ją, by przechować w niej ciepłe jedzenie.
Czy można jeść cukinię na surowo?
CZYTAJ DALEJFunkcja szuflady pod piekarnikiem
Szuflada pod piekarnikiem to tzw. szuflada grzewcza, której zadaniem jest podtrzymywanie temperatury jedzenia, do czasu aż będziemy mogli je podać np. wraz z przygotowywanym w piekarniku posiłkiem.
Miejsce pod piekarnikiem jest idealne, by przechować tam jedzenie tuż przed podaniem. Panuje w nim odpowiednia temperatura i jest nieco wilgotno. To warunki doskonałe do zachowania walorów posiłków oczekujących na spożycie — nie wystygną i nie będą wysychały.
Nie w każdej jednak kuchence tego typu szuflada została zamontowana. Jeśli nie jesteście pewni, czy wasz sprzęt jest w nią wyposażony, zajrzyjcie do instrukcji lub skontaktujcie się z producentem.
Wielu wykonawców sprzętu AGD zaleca, by w szufladzie grzewczej nie przechowywać rzeczy łatwopalnych. Dlatego jeśli macie tam schowane instrukcje obsługi czy deski, a nie macie pewności czy właśnie w taką szufladę wyposażona jest wasza kuchnia, najlepiej czym prędzej te przedmioty stamtąd usuńcie.
Więcej informacji na temat piekarników znajdziecie an naszej stronie. W tym artykule podpowiadamy jak wyczyścić blachę piekarnika z pomocą tabletki do zmywarki. Tu natomiast zdradzamy sposoby na czystą szybę.
Panel piekarnika
Źródło zdjęcia: canva/nomadsoulphotos
Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni
Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuchnia.wp, kobieta.onet