Smakosze.pl
Szuflada pod piekarnikiem

canva/pixelshot

Do czego służy szuflada pod piekarnikiem?

2 Listopada 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Wielu z nas przechowuje tam blachy do ciast, patelnie czy garnki. Tymczasem szuflada pod piekarnikiem ma zupełnie inne przeznaczenie. Dowiedzcie się jak z niej poprawnie korzystać.

Oczywiście możemy trzymać w niej naczynia lub pozostawić ją pustą. Ta szuflada została stworzona jednak do czegoś zupełnie innego. Jej projektanci przygotowali ją, by przechować w niej ciepłe jedzenie.

Cukinie w koszu

Czy można jeść cukinię na surowo?

CZYTAJ DALEJ

Funkcja szuflady pod piekarnikiem

Szuflada pod piekarnikiem to tzw. szuflada grzewcza, której zadaniem jest podtrzymywanie temperatury jedzenia, do czasu aż będziemy mogli je podać np. wraz z przygotowywanym w piekarniku posiłkiem.

Miejsce pod piekarnikiem jest idealne, by przechować tam jedzenie tuż przed podaniem. Panuje w nim odpowiednia temperatura i jest nieco wilgotno. To warunki doskonałe do zachowania walorów posiłków oczekujących na spożycie — nie wystygną i nie będą wysychały.

Nie w każdej jednak kuchence tego typu szuflada została zamontowana. Jeśli nie jesteście pewni, czy wasz sprzęt jest w nią wyposażony, zajrzyjcie do instrukcji lub skontaktujcie się z producentem.

Wielu wykonawców sprzętu AGD zaleca, by w szufladzie grzewczej nie przechowywać rzeczy łatwopalnych. Dlatego jeśli macie tam schowane instrukcje obsługi czy deski, a nie macie pewności czy właśnie w taką szufladę wyposażona jest wasza kuchnia, najlepiej czym prędzej te przedmioty stamtąd usuńcie.

Więcej informacji na temat piekarników znajdziecie an naszej stronie. W tym artykule podpowiadamy jak wyczyścić blachę piekarnika z pomocą tabletki do zmywarki. Tu natomiast zdradzamy sposoby na czystą szybę.

Panel piekarnika

Panel piekarnika

Źródło zdjęcia: canva/nomadsoulphotos

Jak pozbyć się włókien kurczaka?
ćwiartki kurczaka

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp, kobieta.onet

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

gotowanie ryżu

Porady

Co zrobić aby ryż po ugotowaniu był sypki? Najważniejsze zasady

Czytaj więcej >

Porady

Jak przedłużyć świeżość chleba? Najważniejsze zasady

Czytaj więcej >

Porady

Dlaczego warto wrzucić do kawy masło? Ma wiele korzyści

Czytaj więcej >
bób

Porady

Czy bób można jeść ze skórką? Wyjaśniamy wątpliwości

Czytaj więcej >

Porady

Jak wybrać dobre szparagi w sklepie? Wyjaśniamy czym się kierować

Czytaj więcej >

Porady

Szybki sposób na parzenie liści kapusty na gołąbki. Nie ma łatwiejszego

Czytaj więcej >