Smakosze.pl Przepisy Do dżemu z cukinii i cytryn dodaję uwielbiany produkt. Przetwory są genialne
Fot. Canva/miadezhda

Do dżemu z cukinii i cytryn dodaję uwielbiany produkt. Przetwory są genialne

17 sierpnia 2024
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Dżem z cukinii i cytryn to jeden z tych przetworów, których nie może zabraknąć w mojej spiżarni. Przygotowuję go każdego roku z warzyw zebranych we własnym ogródku. Świeża, niepryskana cukinia i cytryna to rewelacyjne połączenie. Zwłaszcza, gdy dodamy do nich uwielbiany produkt.

Pamiętaj o tym przed przygotowywaniem dżemu i innych przetworów

Zanim przystąpisz do przygotowywania słodkich przetworów na zimę, w tym dżemu z cukinii i cytryn, pamiętaj o kilku ważnych zasadach. Po pierwsze dokładnie umyj, a następnie sparz słoiki i zakrętki. W ten sposób pozbędziesz się z nich drobnoustrojów, takich jak bakterie, czy grzyby, które zniszczą przetwory .

Upewnij się także, że wszystkie zakrętki pasują do słoików. Jeśli zakrętka nie będzie szczelnie przylegać do wieczka, dostanie się tam powietrze, a to przyspieszy psucie. Dżemu z cukinii i cytryn nie musimy pasteryzować. Wystarczy, że gorący dżem przełożymy do przygotowanych wcześniej słoików, zakręcimy i postawimy do góry dnem.

dżemy w słoikach.jpg
Fot. Canva/RitaE z Pixabay
Weź twaróg, dodaj jajka i wymieszaj widelcem. W głowie się nie mieści co z tego wyjdzie

Przepis na dżem z cukinii i cytryn

Do dżemu możesz wykorzystać zwykły, biały cukier . Osobiście polecam jednak sięgnąć po ksylitol, czyli cukier brzozowy. Jest o wiele zdrowszy i mniej kaloryczny. Łyżeczka ksylitolu odpowiada łyżeczce cukru.

Składniki:

  • 2,5 kg cukinii
  • 2 duże cytryny
  • szklanka wody
  • galaretka cytrynowa
  • 500 g cukru lub ksylitolu

Jak zrobić słodkie przetwory na zimę?

Cukinię pokrój w kostkę i przełóż do garnka. Wlej szklankę zimnej wody, przykryj pokrywką i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz moc palnika, zdejmij pokrywkę i smaż około 30 minut, aż warzywo będzie miękkie. Co jakiś czas przemieszaj.

W tym czasie cytryny sparz, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Ugotowaną cukinię zblenduj, następnie wsyp cukier lub ksylitol. Mieszaj, aż cukier się rozpuści. Dodaj sok z cytryny, skórkę cytrynową i wymieszaj. Następnie wsyp galaretkę i mieszaj, aż się rozpuści.

Gorący dżem przełóż do wyparzonych wcześniej słoików. Zakręć i postaw do góry dnem. Po wystygnięciu postaw słoiki w chłodnym, ciemnym miejscu i ciesz się pysznym dżemem przez całą zimę.

Polecamy również dżem śliwkowy z czekoladą oraz dżem morelowy. Słodkie przetwory są genialne.

dżem z cukinii.jpg
Fot. Canva/miadezhda

Źródło: beszamel.se.pl

Pakuję paprykę do słoika i wlewam musztardową zalewę. Zimą dostaję za nią podziękowania
Nikt mi nie wierzy, że sama robię to ciasto. Latem podaję je co weekend
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy