Do dżemu z cukinii i cytryn dodaję uwielbiany produkt. Przetwory są genialne
Dżem z cukinii i cytryn to jeden z tych przetworów, których nie może zabraknąć w mojej spiżarni. Przygotowuję go każdego roku z warzyw zebranych we własnym ogródku. Świeża, niepryskana cukinia i cytryna to rewelacyjne połączenie. Zwłaszcza, gdy dodamy do nich uwielbiany produkt.
Pamiętaj o tym przed przygotowywaniem dżemu i innych przetworów
Zanim przystąpisz do przygotowywania słodkich przetworów na zimę, w tym dżemu z cukinii i cytryn, pamiętaj o kilku ważnych zasadach. Po pierwsze dokładnie umyj, a następnie sparz słoiki i zakrętki. W ten sposób pozbędziesz się z nich drobnoustrojów, takich jak bakterie, czy grzyby, które zniszczą przetwory .
Upewnij się także, że wszystkie zakrętki pasują do słoików. Jeśli zakrętka nie będzie szczelnie przylegać do wieczka, dostanie się tam powietrze, a to przyspieszy psucie. Dżemu z cukinii i cytryn nie musimy pasteryzować. Wystarczy, że gorący dżem przełożymy do przygotowanych wcześniej słoików, zakręcimy i postawimy do góry dnem.
Przepis na dżem z cukinii i cytryn
Do dżemu możesz wykorzystać zwykły, biały cukier . Osobiście polecam jednak sięgnąć po ksylitol, czyli cukier brzozowy. Jest o wiele zdrowszy i mniej kaloryczny. Łyżeczka ksylitolu odpowiada łyżeczce cukru.
Składniki:
- 2,5 kg cukinii
- 2 duże cytryny
- szklanka wody
- galaretka cytrynowa
- 500 g cukru lub ksylitolu
Jak zrobić słodkie przetwory na zimę?
Cukinię pokrój w kostkę i przełóż do garnka. Wlej szklankę zimnej wody, przykryj pokrywką i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz moc palnika, zdejmij pokrywkę i smaż około 30 minut, aż warzywo będzie miękkie. Co jakiś czas przemieszaj.
W tym czasie cytryny sparz, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Ugotowaną cukinię zblenduj, następnie wsyp cukier lub ksylitol. Mieszaj, aż cukier się rozpuści. Dodaj sok z cytryny, skórkę cytrynową i wymieszaj. Następnie wsyp galaretkę i mieszaj, aż się rozpuści.
Gorący dżem przełóż do wyparzonych wcześniej słoików. Zakręć i postaw do góry dnem. Po wystygnięciu postaw słoiki w chłodnym, ciemnym miejscu i ciesz się pysznym dżemem przez całą zimę.
Polecamy również dżem śliwkowy z czekoladą oraz dżem morelowy. Słodkie przetwory są genialne.
Źródło: beszamel.se.pl