Smakosze.pl Przepisy Do sernika zawsze dodaję nietypowy składnik. Ciasto jest puszyste, nie pęka i nie opada
Fot. Canva/max

Do sernika zawsze dodaję nietypowy składnik. Ciasto jest puszyste, nie pęka i nie opada

3 sierpnia 2024

Za sernikiem przepada wielu z nas. Jednak zdarza się, że to uwielbiane ciasto nie wychodzi tak, jak trzeba. Sernik pęka i opada, ale dzięki temu przepisowi wyjdzie idealnie. Wszystko za sprawą nietypowego składnika.

Sposób na puszysty i pyszny sernik

Sernik jest jednym z najbardziej lubianych ciast . Kochamy go za smak, delikatność i obłędną puszystość. Jednak każdy, kto piekł to ciasto, wie, że nie zawsze sernik się udaje . Czasem pęka, opada i nie ma nic z tej cudownej puszystości. Też spotkałam się z takim efektem pieczenia.

Jednak teraz sernik wychodzi mi tak, jak powinien. Ciasto jest puszyste, nie pęka i nie opada. To efekt dodania do sernika nietypowego składnika, czyli gotowanych ziemniaków . Dzięki nim ciasto jest wilgotne, pulchne i ni opada. Wskazówki znajdziesz w przepisie poniżej. Wypróbuj go w swojej kuchni i upiecz sernik, który zachwyci każdego łasucha.

sernik
Fot. Canva/bhofack2
Zrób przed mrożeniem. Kurki nie będą gorzkie

Jak upiec sernik z gotowanymi ziemniakami?

Składniki:

  • 750 g twarogu
  • 250 g gotowanych ziemniaków
  • 150 g masła
  • 350 g cukru
  • 6 jajek
  • skórka pomarańczowa

Przygotowanie ciasta zacznij od trzykrotnego zmielenia twarogu i ugotowanych ziemniaków w maszynce. Następnie oddziel żółtka od białek. Żółtka zmiksuj z cukrem i masłem. Z białek ubij pianę.

Wszystkie składniki połącz, używając szpatułki. Delikatnie wymieszaj i dodaj do masy startą skórkę pomarańczową. Ciasto wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 40 minut.

Sernik puszysty dzięki ugotowanym ziemniakom

Po tym czasie ciasto studź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Potem wyjmij i podawaj. Gwarantuję, że sernik z ugotowanymi ziemniakami wychodzi wyjątkowo puszysty i wilgotny. Ziemniaki nie są wyczuwalne. Ciasto nie opada, nie pęka, za to smakuje, że palce lizać .

Często korzystam z tego przepisu i bardzo go sobie chwalę. Polecam każdemu tę sprawdzoną recepturę. Zapewnia pyszny efekt, czyli apetyczny i puszysty sernik. Takie ciasto zjesz z prawdziwą przyjemnością. Pisaliśmy o tym, jak zrobić znakomite ciasto z brzoskwiniami. Podawaliśmy przepis na zapiekankę z kurczakiem i passatą pomidorową.

sernik
Fot. Canva/bhofack2

Źródło: beszamel.se.pl

Najgorszy wybór na śniadanie. Polacy je uwielbiają i niszczą swoje zdrowie
Zetrzyj cukinię i dodaj czerstwy chleb. Żałuję, że wcześniej na to nie wpadłem
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy