Do żurku dodajesz surową czy parzoną białą kiełbasę? 1 wybór jest o niebo lepszy
Na Wielkanoc planujesz ugotować żurek? Do wywaru koniecznie dodaj surową, białą kiełbasę. Świąteczna zupa będzie jeszcze smaczniejsza, kiedy ugotujesz ją z dodatkiem suszonych grzybów, wędzonki, warzyw i odpowiednich przypraw.
W sklepach dostępna jest kiełbasa biała surowa i parzona
Białą kiełbasę przygotujemy na wiele sposobów. Możemy ją upiec, usmażyć lub ugotować na niej aromatyczny wywar na żurek, czy barszcz biały. W sklepach dostaniemy kiełbasę surową i parzoną. Czy wiesz, która jest lepsza do żurku?
Na wywar najlepiej sprawdzi się surowa kiełbasa. Do pieczenia i smażenia natomiast wybierzmy kiełbasę parzoną. Będzie gotowa o wiele szybciej. Kiełbasę możemy upiec np. z dodatkiem cebuli, czosnku, rozmarynu, czy z sosem chrzanowym.
Biała kiełbasa jest jednym z produktów, po które chętnie sięgamy podczas wielkanocnych posiłków. Jest delikatniejsza w smaku od tradycyjnej, podsuszanej kiełbasy. Do mięsa wieprzowego dodawane są przyprawy, jak sól, pieprz i czosnek, które wzmacniają jej aromat.
Do żurku najlepsza będzie surowa, biała kiełbasa
Parzona biała kiełbasa różni się od surowej tym, że jest częściowo poddawana obróbce termicznej. Zupy, takie jak żurek, czy barszcz biały muszą być ugotowane na esencjonalnym wywarze.
Kiełbasa parzona nie odda więc całego smaku. Żurek i barszcz gotowany z dodatkiem surowej, białej kiełbasy będzie wyraźny, bardzo aromatyczny i po prostu o wiele smaczniejszy.
Jak zrobić idealny żurek na Wielkanoc?
Do ugotowania wywaru na żurek wykorzystaj kawałek wędzonki, np. boczku. Dodaj również surową kiełbasę białą, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, cebulę. Polecam także wrzucić do garnka marchewkę, korzeń pietruszki i kilka suszonych grzybów.
Gdy wywar jest gotowy, dodaj do niego domowy zakwas na żurek z mąki żytniej, następnie solidnie oprósz majerankiem i dopraw do smaku solą i pieprzem. Żurek podaj z jajkiem ugotowanym na twardo i kromką świeżego chleba.
Na Wielkanoc przygotuj białą kiełbasę według przepisu Tomasza Strzelczyka . Znany kucharz piecze ją w aromatycznym sosie. Danie jest przepyszne, a zrobisz je w dosłownie kilka minut.