Dodaj do zupy ogórkowej uwielbiany owoc. Jej smak wejdzie na nowy poziom
Powszechnie wiadomo, że podstawą zupy ogórkowej są ogórki. Mniej popularna za to jest wiedza o tym, że kwaśny smak dania można z łatwością podbić dobrze znanym nam owocem. Mowa tutaj o jabłku, a konkretnie o jego kwaśnej odmianie- Szarej Renecie.
Poniższy sposób na zupę ogórkową zaskakuje czymś więcej, niż owocowym wkładem. Dzięki dodatkowi mleka kokosowego ta zupa ogórkowa staje się bardzo delikatna, a odpowiednio dobrane przyprawy zapewniają jej niezwykły aromat. Takiej wersji jeszcze nie próbowaliście.
Przepis na rewolucyjną zupę ogórkową
Składniki:
-
8-10 średnich ogórków kiszonych
-
3 jabłka Szara Reneta (lub inne kwaśne)
-
1 puszka mleka kokosowego
-
1 łyżka miodu
-
1 l bulionu
-
2 łyżki masła
-
sól
-
biały pieprz
-
kurkuma
-
słodka papryka
Do podania:
-
biały ryż
-
koperek
Jak ugotować niezwykłą zupę ogórkową?
Ogórki oraz jabłka na zupę ogórkową obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki . Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła . Podsmaż na nim oba składniki, zaczynając od owoców, a za chwilę dodając warzywa .
Zawartość patelni przełóż do blendera . Zalej składniki zupy ogórkowej bulionem i zmiksuj na jednolitą gładką masę . Gęstość uzyskanego kremu możesz regulować ilością dodanego bulionu.
Krem na zupę ogórkową przełóż ponownie do garnka i zagotuj . Przypraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą czerwonej papryki . Na koniec zupę dosłódź nieco miodem i zabiel mleczkiem kokosowym .
Zupę ogórkową podawaj z ugotowanym ryżem z dodatkiem pieprzu i kurkumy. Talerz z daniem udekoruj siekanym drobno koperkiem . Podawaj od razu po przygotowaniu, lub podgrzej następnego dnia. Zupę ogórkową z powodzeniem zabielisz niestandardowym składnikiem . Jeśli nie gustujesz w śmietanie, sprawdź koniecznie ten przepis .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak robiono rosół w 1889 roku? Mamy przepis. Pamiętaj o kluczowej zasadzie
-
Babcia Hela zdradziła sekret puszystych racuchów. Największą wagę przywiązuje do 1 detalu