Smakosze.pl Przepisy Dodaj do zupy ogórkowej uwielbiany owoc. Jej smak wejdzie na nowy poziom
Canva / CCat82

Dodaj do zupy ogórkowej uwielbiany owoc. Jej smak wejdzie na nowy poziom

21 października 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Powszechnie wiadomo, że podstawą zupy ogórkowej są ogórki. Mniej popularna za to jest wiedza o tym, że kwaśny smak dania można z łatwością podbić dobrze znanym nam owocem. Mowa tutaj o jabłku, a konkretnie o jego kwaśnej odmianie- Szarej Renecie.

Poniższy sposób na zupę ogórkową zaskakuje czymś więcej, niż owocowym wkładem. Dzięki dodatkowi mleka kokosowego ta zupa ogórkowa staje się bardzo delikatna, a odpowiednio dobrane przyprawy zapewniają jej niezwykły aromat. Takiej wersji jeszcze nie próbowaliście.

Przepis na rewolucyjną zupę ogórkową

Składniki:

  • 8-10 średnich ogórków kiszonych

  • 3 jabłka Szara Reneta (lub inne kwaśne)

  • 1 puszka mleka kokosowego

  • 1 łyżka miodu

  • 1 l bulionu

  • 2 łyżki masła

  • sól

  • biały pieprz

  • kurkuma

  • słodka papryka

Do podania:

  • biały ryż

  • koperek

Jak ugotować niezwykłą zupę ogórkową?

Ogórki oraz jabłka na zupę ogórkową obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki . Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła . Podsmaż na nim oba składniki, zaczynając od owoców, a za chwilę dodając warzywa .

Zawartość patelni przełóż do blendera . Zalej składniki zupy ogórkowej bulionem i zmiksuj na jednolitą gładką masę . Gęstość uzyskanego kremu możesz regulować ilością dodanego bulionu.

Krem na zupę ogórkową przełóż ponownie do garnka i zagotuj . Przypraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą czerwonej papryki . Na koniec zupę dosłódź nieco miodem i zabiel mleczkiem kokosowym .

Zupę ogórkową podawaj z ugotowanym ryżem z dodatkiem pieprzu i kurkumy. Talerz z daniem udekoruj siekanym drobno koperkiem . Podawaj od razu po przygotowaniu, lub podgrzej następnego dnia. Zupę ogórkową z powodzeniem zabielisz niestandardowym składnikiem . Jeśli nie gustujesz w śmietanie, sprawdź koniecznie ten przepis .

Canva / SonjaBK
Canva / SonjaBK

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy