Smakosze.pl Porady Dodaję do ziemniaków, szybciej się gotują i smakują 100 razy lepiej. Trik zasługuje na nagrodę
Fot. Canva

Dodaję do ziemniaków, szybciej się gotują i smakują 100 razy lepiej. Trik zasługuje na nagrodę

17 stycznia 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Ziemniaki to niezastąpiony składnik obiadu. Utrapieniem niejednej gospodyni jest jednak czas ich gotowania. Istnieje jednak sposób, aby przyspieszyć ich przygotowanie. Poznaj go, a obiad przyrządzisz zdecydowanie szybciej.

Ziemniaki muszą być

Polacy nie wyobrażają sobie klasycznego obiadu bez dodatku ziemniaków . Warzywo wzbogaca potrawę, ale też dostarcza cennych dla organizmu wartości odżywczych. Niestety, warzywo wymaga gotowania, które wymaga poświęcenia wielu cennych minut. Jest to problematyczne zwłaszcza wtedy, kiedy zależy nam na szybkim przygotowaniu obiadu dla całej rodziny.

Dlatego warto poznać taki sposób jak ten opisany w dalszej części tekstu. Dzięki niemu ziemniaki ugotują się znacznie szybciej, a ty otrzymasz smaczniejszy dodatek obiadowy.

ziemniaki.jpg
Fot. Canva
Wsyp 2 nietypowe przyprawy do rosołu. Nic tak nie podkręci jego smaku

Ziemniaki gotuj z tym dodatkiem

Aby przyspieszyć czas gotowania ziemniaków, należy dodać do nich masło . Ten składnik przyspieszy proces przygotowania warzywa, a także poprawi jego smak. Metodę warto stosować również wtedy, kiedy omyłkowo zakupisz ziemniaki złej jakości, które po ugotowaniu wychodzą zbyt suche, a przez to bardzo niesmaczne. Jak to się dzieje, że masło przyspiesza gotowanie?

Jak gotować ziemniaki?

Masło należy dodawać dopiero wtedy, kiedy ziemniaki zaczynają się gotować. Rozpuszczający się tłuszcz tworzy na powierzchni wody warstwę, która działa podobnie jak pokrywka, a przez to zapobiega odparowywaniu wody. W dodatku taka warstwa utrzymuje również wyższą temperaturę, a przez to ziemniaki szybciej się gotują. Nie wolno przesadzić z ilością tłuszczu. Na kilogram warzyw należy dodać jedną łyżkę masła.

Pamiętaj także, aby ziemniaki włożyć do garnka, dopiero kiedy woda zacznie się gotować. Umieszczenie ich w zimnej wodzie, spowoduje, że warzywo straci wszelkie wartości odżywcze, czyli cenne dla organizmu witaminy oraz minerały.

Gotowanie ziemniaków będzie przebiegać znacznie szybciej, jeżeli wodę posolisz dopiero przed włożeniem warzywa do garnka.

Sprawdź także, dlaczego tarkę warto smarować olejem oraz dowiedz się, jaki olej jest najlepszy do smażenia .

masło.jpg
Fot. Canva/Dmitri Ivanov
Smakuje jak łosoś i jest równie zdrowa. Popularny sklep sprzedaje tę rybę za grosze
Żadne gołąbki, żadne mielone. Dzieci co tydzień proszą mnie o ten obiad
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy